El 39,8% de les persones més grans de 65 anys presenten solitud emocional, segons un informe

[Gruposocietatcat] Fwd: Ndp Estudio El 39,8% De les Persones Majors De 65 Anys
EUROPA PRESS
Publicat 15/4/2019 13:07:59CET

BARCELONA, 15 Abr. (EUROPA PRESS) -

El 39,8% de les persones més grans de 65 anys presenten solitud emocional, una emoció que preval en totes les edats i que s'incrementa a mesura que passen els anys, la qual s'agreuja especialment en la tercera edat, quan la xarxa social d'amics comença a trencar-se, segons un estudi de La Caixa.

El treball 'Soledad y riesgo de aislamiento social en las personas mayores', coordinat pel director científic del programa de Persones Grans de La Caixa, Javier Yanguas, parteix de la constatació que els enquestats creuen que la solitud és un problema important entre les persones grans.

No obstant això, una majoria de les persones enquestades no coneixen casos de solitud, la qual cosa vol dir que la solitud és un fenomen que es queda en l'esfera privada.

L'enquesta posa en relleu els alts nivells de solitud en totes les edats: el 34,3% dels individus d'entre 20 i 39 anys presenta solitud emocional --relacionada amb la falta de relacions significatives--, i el 26,7%, solitud social --que fa referència al sentiment de pertinença a un grup--.

Aquest fet resulta més alarmant en persones de més de 65 anys --el 39,8% presenta solitud emocional, i el 29,1%, solitud social-- i en més grans de 80 anys --el 48% presenta solitud emocional, i el 34,8%, solitud social--.

L'estudi conclou que el risc d'aïllament de la xarxa social d'amics és més gran com més baix és el nivell educatiu; en concret, les persones sense estudis tenen el 37% de risc d'aïllament social, mentre les persones amb estudis superiors tenen el 6,6% de risc.

L'informe explica també que el risc d'aïllament per la pèrdua de la xarxa social d'amics és superior en els homes que en les dones, perquè per als homes comença a augmentar entre els 40 i els 64 anys, i en les dones, entre els 65 i els 79.

En aquest sentit, s'apunta que les dones tenen una xarxa social més àmplia i de més qualitat que els homes.

Amb l'objectiu d'analitzar el grau de solitud de les persones grans, l'estudi adverteix que el foment de les relacions socials és crucial per disminuir la sensació de solitud entre les persones, i avisa de la importància d'actuar contra la solitud, que podria anar en augment durant els propers anys a causa de factors demogràfics.

L'enquesta ha comptat amb una mostra de 1.688 entrevistes i s'ha dut a terme fent enquestes telefòniques a persones més grans de 20 anys als municipis de Terrassa, Tortosa, Girona, Tàrrega, Santa Coloma de Gramenet, Palma, Logronyo i Jerez de la Frontera, ciutats en les quals es desenvolupa el programa Sempre Acompanyats, impulsat per La Caixa en col·laboració amb els respectius ajuntaments i la Creu Roja, GREC i Integramenet.

Sempre Acompanyats vol sensibilitzar el conjunt de la població sobre el fenomen de la solitud de les persones grans, i construir una xarxa sòlida dins de la comunitat per enfortir el suport social i acompanyar les persones grans.

El programa parteix de les necessitats i interessos de les persones grans, empoderant-les i capacitant-les per afrontar la seva situació, i ajudant-les a establir noves relacions personals i nous vincles en el seu entorn més proper.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.