Publicat 04/02/2015 18:30

El 35% dels catalans supera els valors acceptables d'ingesta de mercuri en peix

Varios ejemplares de atún rojo pescados
IEO

TARRAGONA, 4 febr. (EUROPA PRESS) -

El 35% dels catalans ingereixen cada setmana quantitats de metilmercuri, una de les formes químiques del mercuri, per sobre dels valors de toxicitat acceptables, segons un estudi elaborat pel Laboratori de Toxicologia i Salut Ambiental de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona amb dades del 2012.

La investigació 'Human Health Risks derived from dietary exposure to toxic metals in Catalonia: Temporal Trend', publicada a la revista 'Biological Trace Element', demostra que tres de cada deu catalans superen el llindar d'1,3 micrograms per quilo de pes de la persona.

Segons els autors, els principals afectats són els nens i els adults que, com a conseqüència dels seus hàbits alimentaris, consumeixen una quantitat important de peix al dia: els petits consumeixen de mitjana 1,7 micrograms de metilmercuri, cosa que supera fins i tot les dades del 2008 d'aquest estudi.

El responsable del laboratori, Josep Lluís Domingo, ha alertat que els principals grups de risc són les dones embarassades, perquè el mercuri travessa la placenta i arriba al fetus, i els nens, ja que és una substància neurotòxica que afecta més els cervells en desenvolupament.

L'evolució de la presència de tòxics orgànics i metalls pesants en els aliments de consum habitual demostra que aquests van a la baixa i, de fet, la seva presència està estabilitzada en uns límits que, de mitjana, es troben per sota dels acceptats per l'Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA).

Tot i això, el metilmercuri és una excepció, ja que és present en "quantitats importants" de determinats peixos, com el peix espasa, la tonyina fresca o en llauna i el salmó, perquè són espècies depredadores que es mengen els peixos més petits que ja l'havien ingerit.

El treball adverteix que eliminar el peix de la dieta no és una solució perquè es perd més que no es guanya, i recomana ser selectiu en l'elecció de les espècies que es consumeixen, i en la freqüència i la quantitat de les racions.

PROCEDEIX DE LA CONTAMINACIÓ

El metilmercuri, que es troba a les algues, el fang i el plàncton, és producte de la transformació del mercuri quan entra en contacte amb la contaminació per diferents accions químiques.

Aquest estudi ha analitzat els aliments de consum general comprats a 12 ciutats catalanes, entre les quals hi ha les quatre capitals de província, que en total cobreixen més del 70% de la població.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés