Publicat 08/08/2019 12:35

El 33% dels casos d'asma infantil a Europa són atribubles a la contaminació

El 33% dels casos nous d'asna ubfabtuk eb Europa són atribubles a la contaminació atmosfrica
SHUTTERSTOCK / MOSTOVYI SERGII IGOREVICH

BARCELONA, 8 ago. (EUROPA PRESS) -

El 33% dels casos d'asma infantil a Europa són atribubles a la contaminació atmosfrica, segons ha constatat un estudi liderat per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per La Caixa, que s'ha publicat a 'European Respiratory Journal'.

L'estudi, que s'ha fet a 18 pasos europeus, suggereix que les recomanacions actuals de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) relatives als nivells de dixid de nitrogen (NO2) no protegeixen prou els nens, i assenyala que fins un 11% dels casos d'asma infantil es podrien prevenir cada any si els pasos europeus complissin amb les recomanacions relatives als nivells de partícules contaminants en suspensió PM 2,5.

Si la reducció de la contaminació atmosfrica per PM 2,5 s'ampliés fins a assolir els nivells més baixos que s'han registrat en la literatura científica, el percentatge de casos prevenibles cada any ascendiria al 33%.

LA MALALTIA CRNICA MÉS COMUNA

L'asma és la malaltia crnica més comuna en la infncia, i existeix evidncia emergent que suggereix que l'exposició a la contaminació atmosfrica podria augmentar el risc de desenvolupar aquesta malaltia durant la infncia.

L'estudi ha estimat la crrega d'asma infantil a 18 pasos europeus i amb més de 63,4 milions de nens i ha arribat a la conclusió que un nombre elevat de casos són atribubles a l'exposició a la contaminació atmosfrica.

El percentatge de casos anuals atribubles a la contaminació atmosfrica varia en funció dels tres contaminants estudiats: 33% en el cas de les partícules PM 2,5; 23% en el cas del dixid de nitrogen (NO2), i 15% en el cas del carboni negre (BC).

DOS ESCENARIS

Per estimar la crrega de malaltia de l'asma infantil, l'equip científic va plantejar dos escenaris diferents: el primer es basava en els nivells mxims de contaminació atmosfrica que contemplen les recomanacions de l'OMS; el segon prenia com a referncia els nivells més baixos de contaminació de l'aire detectats en una revisió de 41 estudis científics anteriors.

L'anlisi del primer escenari va suggerir que 66.600 casos d'asma infantil --l'11%-- podrien ser previnguts cada any si els 18 pasos estudiats complissin amb les recomanacions de l'OMS.

Les estimacions indiquen que complir amb els nivells recomanats de NO2 permetria prevenir 2.400 casos d'asma infantil l'any --el 0,4%--.

"L'anlisi va mostrar que, si bé complir amb les recomanacions de l'OMS implicaria una reducció significativa de casos d'asma infantil cada any, aquest no és el cas amb el dixid de nitrogen, en qu només un 0,4% dels casos podrien ser previnguts", ha destacat el científic David Rojas-Rueda, un dels líders de l'estudi en l'ISGlobal.

Les seves estimacions indiquen que les recomanacions actuals de l'OMS sobre els nivells mxims de NO2 semblen proporcionar molta menys protecció que les de PM 2,5: "Proposem que aquests valors siguin revisats a la baixa per fer-los més apropiats per protegir la salut dels nens", ha afegit.

ES PODRIEN PREVENIR MÉS DE 190.000 CASOS

En el segon escenari, si els 18 pasos fossin capaos de reduir les concentracions de PM 2,5 fins als nivells més baixos registrats en estudis anteriors, cada any es podrien prevenir més de 190.000 casos --el 33%--.

El nombre de casos que podrien ser evitats cada any si s'aconseguissin els nivells més baixos de NO2 i carboni negre seria de 135.000 --el 23%-- i de 89.000 --el 15%--, respectivament.

La primera autora de l'estudi i investigadora associada al Centre per a l'Avan de la Investigació en Emissions del Transport, Energia i Salut de l'Institut A&M del Transport de Texas, Haneen Khreis, considera que aquesta nova anlisi és "una crida a l'acció urgent".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés