Actualitzat 17/07/2014 14:46

El 30% de les morts sobtades en joves té causa genètica

Presentación del estudio Mort Sobtada a Catalunya (Moscat)
Foto: EUROPA PRESS

Recomanen als familiars de les víctimes de morts sobtades que vagin al metge

   BARCELONA, 17 Jul. (EUROPA PRESS) -

Una de cada tres morts sobtades inexplicades en joves --menors de 50 anys-- té una causa genètica.

   Així ho recull l'estudi 'Mort Sobtada a Catalunya' (Moscat), impulsat per l'Institut de Medicina Legal de Catalunya (IMLC), el d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi) i L'Obra Social La Caixa.

   El projecte, que va començar el 2012 com a prova pilot i ha visitat un miler de famílies, ha estat presentat aquest dijous en roda de premsa pel líder de l'estudi, l'investigador de l'Idibgi Ramon Brugada; el director de Ciència i Medi Ambient d'Obra Social, Enric Banda, i el director de l'Imelec, Jordi Medallo.

   Cada any es produeixen un centenar de morts sobtades entre gent jove que són "inexplicades", és a dir, que el forense no troba la causa de la mort, i l'estudi ha detectat que un 30% té origen genètic, per la qual cosa és essencial l'atenció als familiars de la víctima per diagnosticar i prevenir una segona o tercera mort per la mateixa raó.

   L'IMLC du a terme unes 3.500 autòpsies anuals, de les quals un 50% són naturals no violentes --moltes per malalties cardiovasculars-- i, d'aquestes, n'hi ha un centenar de les quals no es troba l'origen i que normalment són gent jove: "Abans descartaves la mort violenta i ho atribuïes a una mort d'origen cardíac però no podies saber-ne al 100% la causa. Hi havia un buit de diagnòstic", ha assegurat Medallo.

   De les 400 mostres estudiades, el 70% dels individus que van patir mort sobtada tenien entre 30 i 50 anys; un 10%, entre 20 i 30 anys; un 10%, menys de 10 anys, i el 10% restant eren nounats amb menys d'un any de vida.

   Brugada ha subratllat que és important conscienciar la població, ja que tot i que la mort sobtada és el primer símptoma de la malaltia, es poden evitar morts posteriors de parents pel mateix motiu: "Quan coneixem la malaltia es pot controlar bastant bé".

   Per aquesta raó, ha recomanat als familiars que se sotmetin a unes proves diagnòstiques al seu centre mèdic més pròxim per detectar si pateixen la patologia genètica i els responsables de l'estudi --que continuarà en marxa malgrat ser inicialment un programa pilot-- faran un seguiment exhaustiu perquè tothom estigui ben avaluat i evitar riscos.

FALTA DE CONSCIENCIACIÓ

   Ha lamentat que els casos més dramàtics que els arriben són de segones o terceres morts per malaltia genètica que podria haver estat diagnosticada abans però no es va fer a falta de conscienciació: "Assumeixen que les morts sobtades en gent jove són culpa del destí, de la mala sort i que havia d'ocórrer, i això és una llàstima".

   Per aquesta raó, ha recomanat als joves, especialment als que realitzen habitualment esport i estan federats, que se sotmetin a un electrocardiograma, ja que en algunes d'aquestes malalties l'esport és nociu i pot precipitar la mort sobtada.

   L'Obra Social La Caixa ha aportat 3,4 milions d'euros al Programa de Genètica Cardiovascular de l'Idibgi, i també hi han participat equips forenses de l'IMLC, l'Hospital Josep Trueta de Girona i els hospitals Clínic i Sant Joan de Déu de Barcelona.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés