Publicat 03/02/2015 16:17

El 30% dels antibiòtics en aigües residuals no s'eliminen en depuradores i van al riu

Pastillas, fármacos
EUROPA PRESS

BARCELONA, 3 febr. (EUROPA PRESS) -

El 30% dels antibiòtics presents a les aigües residuals no s'eliminen a les depuradores i són abocats als rius, segons alerta un estudi de l'Institut Català d'Investigació de l'Aigua (Icra) elaborat al voltant d'equipaments hospitalaris.

L'estudi, publicat a la revista 'Water Research', revela que les aigües residuals hospitalàries amb més percentatges d'antibiòtics, i habitualment tractades juntament amb les aigües residuals urbanes a les estacions de depuració, només aconsegueixen depurar-se en un 70% abans d'arribar al riu.

Els autors alerten sobre el fet que als hospitals es consumeix habitualment una gran quantitat d'antibiòtics que, una vegada administrats, s'evacuen a través dels excrements i orina, que formen part de les aigües residuals dels hospitals.

Per analitzar aquesta situació, un grup de l'Icra ha investigat durant tres mesos la presència de diversos antibiòtics de la família de la penicil·lina, sulfonamida, tetraciclina i fluoroquinolona, entre d'altres, a les aigües residuals d'un hospital.

Segons la investigadora de l'Icra i autora principal de l'estudi, Sara Rodríguez, es demostra una concentració més elevada d'antibiòtics prop d'equipaments hospitalaris.

"GENS DE RESISTÈNCIA"

A l'estudi també s'evalua la presència dels coneguts com a 'gens de resistència a antibiòtics', que es relacionen amb la presència de microorganismes resistents als efectes d'aquests fàrmacs i que han despertat últimament la preocupació dels experts, ha observat l'Icra.

En l'estudi del centre català, la concentració d'aquestes resistències en antibiòtics a l'aigua d'hospitals no ha estat significativament diferent de les concentracions trobades en aigües residuals urbanes.

Es tracta del primer estudi a nivell estatal que preveu el problema de l'eliminació conjunta tant d'antibiòtics com de gens de resistència a les depuradores urbanes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés