Publicat 20/10/2020 16:32

El 28% de les persones desconfia de les vacunes contra el virus, segons un estudi

Una pacient es vacuna de la grip en el CAP Masdevall el dia en el qual comena la campanya a la regió, a Figueres, Girona (Catalunya), a 16 d'octubre de 2020.
Glria Sánchez - Europa Press

A Espanya, el 75% es vacunaria i un 25% dubtaria o no ho voldria fer

BARCELONA, 20 oct. (EUROPA PRESS) -

Un estudi internacional en el qual ha participat l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre que impulsa la Fundació La Caixa, ha determinat que el 28% de les persones desconfia de les vacunes que actualment es desenvolupen contra el coronavirus.

L'informe, basat en una enquesta a 13.400 persones de 19 pasos fortament afectats per la pandmia, indica que el 72% dels participants "probablement acceptaria vacunar-se", en comparació amb un 14% que ho rebutjaria i un altre 14% que dubtaria si fer-ho, segons ha informat l'ISGlobal en un comunicat aquest dimarts.

A més dels experts de l'ISGlobal, en el treball hi han participat diversos investigadors de la City University of New York Graduate School of Public Health (CUNY SPH), el Vaccine Confidence Project de la London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM), i la Georgetown University Law School.

Els resultats s'han publicat aquest dimarts en la revista científica 'Nature Medicine' i s'han presentat en la 51a Conferncia Mundial de la Unió sobre Salut Pulmonar, que aquesta setmana se celebra virtualment.

ELS ESPANYOLS, MÉS CONFIATS

A Espanya, un un 74% dels enquestats es posaria una "vacuna provada, segura i efica" --un 2% més que la mitjana global--, davant del 13% que es mostra reticent a vaccinar-se i un 12% que no en té una opinió formada.

No obstant aix, només un 41% "acceptaria vacunar-se si la seva empresa ho recomanés i el govern aprovés el vaccí", i un 35% dels participants no es voldria vaccinar.

QÜESTIÓ DE CONFIANA

Segons l'investigador de l'ISGlobal i coordinador de l'estudi, Jeffrey V. Lazarus, "els dubtes que generen les vacunes depn principalment de la falta de confiana en els governs", per la qual cosa l'acceptació és superior als pasos on la confiana en el govern és més alta.

És el cas de la Xina, amb un 87% de respostes positives i el percentatge més baix de negatives (0,7%); en contraposició amb Polnia, amb més respostes negatives (27%), o Rússia, amb menys respostes positives (55%).

El coautor de l'estudi i Distinguished Lecturer a CUNY SPH, Scott C. Ratzan, ha advertit que "ser una tragdia si desenvolupem vacunes segures i eficaces contra la covid-19 i la gent no hi confia".

"Hem d'abordar els dubtes sobre els vaccins de manera contundent i sostinguda per restaurar la confiana en la immunització", ha declarat Ratzan, que també és editor en cap de la publicació acadmica de comunicació sanitria 'Journal of Health Communication'.