Publicat 07/02/2020 16:52

El 28% de les catalanes coneix una víctima d'agressió sexual, segons el CEO

El director del CEO, Jordi Argelaguet, presenta en roda de premsa l'enquesta sobre qüestions de gnere, 7 de gener del 2020.
EUROPA PRESS

Homes i dones reconeixen desigualtats per tenen una percepció diferent del temps que dediquen a les tasques domstiques

BARCELONA, 7 febr. (EUROPA PRESS) -

El 28,8% de les catalanes afirma que coneix una dona del seu entorn familiar o cercle d'amistats que ha patit una agressió sexual, i el mateix han declarat el 25% dels homes en una enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) que ha presentat aquest divendres.

El director del CEO, Jordi Argelaguet, ha presentat en roda de premsa l'enquesta sobre qüestions de gnere --la primera sobre la matria des del 2009--, que es va fer entre el 16 d'octubre i el 12 de novembre, de manera presencial, a 1.500 persones i amb un marge d'error del 2,53.

En una escala del 0 al 10, la mitjana de les dones situa en 5,59 la por que tenen a caminar soles de nit i patir una agressió sexual, i la resposta "molta por", equivalent al número 10, l'han marcada el 15,1% de les enquestades.

Quant a la percepció d'actituds, Argelaguet ha assenyalat que el 68,8% de les dones s'ha mostrat en desacord amb l'afirmació "les galanteries i floretes s'acostumen a dir amb bona intenció", mentre que el 35% d'homes hi est d'acord.

Els resultats també assenyalen que el 23,6% dels catalans percep que són "molt grans" les desigualtats de gnere, a diferncia del 16,3% d'homes, i tenint en compte els qui les consideren molt grans o fora grans, la diferncia és del 73,9 de dones i 67,7 d'homes.

"El 70% considera que hi ha moltíssimes desigualtats entre homes i dones, no només és cosa d'una minoria polititzada que pensa aix", ha explicat Argelaguet, que ha assenyalat que les diferncies de percepció es troben a l'hora de determinar com considera cada gnere que són les desigualtats.

TASQUES DOMSTIQUES I CURA DE PERSONES

Una quarta part de les dones afirma que dedica entre 11 i 20 hores per setmana a tasques domstiques --sense incloure cuidar fills o persones depenents--, i de mitjana hi destinen 22,49 hores.

A la mateixa pregunta, els homes han contestat que dediquen de mitjana 12,73 hores (unes 10 hores menys que les dones), i per sota de la mitjana entre tots dos sexes, que és de 17,70 hores setmanals.

En canvi, les diferncies en la percepció són més grans: el director del CEO ha explicat que la "immensa majoria" dels enquestats són heterosexuals, per la qual cosa quan es pregunta pel temps que la parella dedica a les tasques domstiques han obtingut la percepció sobre el sexe oposat.

Els homes han contestat que les seves parelles dediquen una mitjana de 20,57 hores setmanals a aquestes tasques (unes dues hores menys del que les dones diuen que destinen), i les dones han assegurat que els homes dediquen de mitjana 9,16 hores (més de tres hores menys del que ells declaren).

Un 19,7% de dones ha contestat que la seva parella no dedica "cap" hora a feines domstiques i, sobre tasques concretes, només reconeixen que els homes dediquen més temps que elles a fer reparacions, amb el 63,2% davant del 9,3%.

En la resta de tasques, els homes també reconeixen que dediquen menys temps que la seva parella a cuinar (23,2%), rentar la roba (12%), netejar (9,6%), anar a comprar (27%) o no anar a la feina quan un fill est malalt (14,3%).

L'enquesta també pregunta sobre el temps que dediquen a cuidar de persones malaltes o dependents, a la qual cosa Argelaguet ha assenyalat que "est molt més repartit", perqu les dones afirmen que unes 12 hores i els homes unes 10, tot i que ha assenyalat que també hi ha un biaix en la percepció: els homes creuen que les seves parelles dediquen 8,62 hores, i les dones que ells 3,80.

IMPACTE LABORAL

Sobre l'impacte a la feina després de tenir fills o una persona depenent a crrec, el 78,6% d'homes assegura que "no li ha suposat cap canvi", mentre que la quantitat de dones que va respondre el mateix va ser del 45,8%, i sí van assenyalar que la maternitat ha suposat reduir la seva activitat laboral (21,8%), interrompre la feina més de quatre mesos (19,3%) o limitar les seves oportunitats d'aconseguir un ascens (12,3%).

Pel que fa als factors més importants per seleccionar una ocupació, el primer és el salari en tots dos casos, i el segon per als homes les condicions laborals, mentre que les dones prioritzen que sigui compatible amb les responsabilitats familiars.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés