Actualitzat 04/11/2021 15:50 CET

El 28% dels alumnes no fa "mai" activitats de grup a l'aula en català segons el Govern

(E-D) El secretari de Política Lingüística de la Generalitat, F. Xavier Vila, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i la secretària de transfomació Educativa, Núria Mora
EUROPA PRESS

Els professors que fan servir "sempre" el català han baixat 16 punts en 15 anys

BARCELONA, 4 (EUROPA PRESS)

El nombre d'alumnes catalans que diu no fer servir el català 'mai' o 'gairebé mai' en les activitats de grup a l'aula és del 28,4% mentre que el 2006 era del 10,9%, han explicat els departaments d'Educació i Cultura de la Generalitat aquest dijous amb dades d'un informe del Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu.

En una roda de premsa per presentar un pla de promoció del català als centres educatius, els consellers Josep Gonzàlez-Cambray i Natàlia Garriga han constatat un ús "poc habitual" del català als centres educatius, una tendència dels professors a canviar de llengua i que la situació s'accentua en els àmbits no lectius.

Així, els alumnes que fan servir el català 'sempre' o 'gairebé sempre' en les activitats de grup ha caigut 47 punts, del 67,8% registrat el 2006 al 21,4% del 2021, i els que el fan servir poques vegades, del 4,5% al 20,7% en el mateix període.

Gonzàlez-Cambray ha apuntat que aquesta dada aporta molta informació perquè les noves metodologies pedagògiques posen molta importància en les activitats grupals i en la interacció dels alumnes a l'aula.

A més a més, el percentatge d'alumnes que s'adreça 'sempre' o 'gairebé sempre' en català als professors ha disminuït del 53,9% que es registrava el 2013 al 39,4% del 2021 i el que ho fa 'poques vegades' era un 6,6% el 2013 i un 16,9% el 2021.

Els professors que s'adrecen 'sempre' o 'gairebé sempre' en català al grup també ha disminuït: del 63,7% el 2006 al 46,8% del 2021; també ha baixat el grup que no el fa servir 'mai' o 'gairebé mai', del 10,5% al 3,1%, però el que reconeix fer-ho 'poques vegades' se situa en el 12,3%.

Gonzàlez-Cambray ha dit que, davant d'aquesta última dada, de la mateixa manera que un professor s'adapta als projectes educatius del centre, tots els docents s'han d'adaptar als projectes lingüístics.

PLA DE PROMOCIÓ

Per això, el Govern ha presentat un pla de promoció que pretén promoure el compromís de la comunitat educativa envers el català, augmentar l'ús de la llengua als centres i facilitar-ne l'aprenentatge a tots els membres de la comunitat, també a les famílies.

"La situació social del català és preocupant i, per tant, emprenem les primeres mesures amb caràcter immediat", ha manifestat Gonzàlez-Cambray, que ha dit que és evident que no s'ha fet prou els darrers anys en la promoció de l'ús del català.

Per això, hi haurà formacions a tots els professors, es constituiran grups impulsors dins de cada centre, i a través del Pacte Nacional per la Llengua es recollirà més informació sobre la situació lingüística de les escoles i es treballarà amb la Conselleria de Recerca i Universitats per reforçar la formació en català dels futurs docents.

Aquest curs hi participaran 200 centres i s'hi aniran afegint 1.000 cada any, durant un quadrienni, fins a arribar a tots els públics i concertats (la participació és obligatòria), i Gonzàlez-Cambray ha assegurat que hi ha una partida ara mateix oberta als pressupostos de l'any vinent per sufragar les actuacions.

"REVISIÓ A FONS" DE LA POLÍTICA LINGÜÍSTICA

Al seu torn, Garriga ha sostingut que el model català de política lingüística "necessita una revisió a fons" i que el Govern entra a una nova etapa en aquest àmbit, i ha criticat que els darrers 10 anys la Conselleria ha treballat de manera massa interna i posant èmfasi en els avanços assolits.

Per això, el seu departament donarà més importància a una comissió interdepartamental per tractar la qüestió i fer un diagnòstic de l'ús del català en els diferents àmbits del Govern.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés