Actualitzat 04/06/2015 13:08

Un 26% de la població coneix de prop maltractaments a persones grans

Pensión, pensionistas, jubilados, ancianos, ancianas, anciana
Foto: EUROPA PRESS

BARCELONA, 4 Juny (EUROPA PRESS) -

   Un 26,2% de la població coneix en primera persona casos de maltractaments a persones grans, segons revela un estudi impulsat per Grup Mémora i elaborat a partir de 423 entrevistes presencials de 25 minuts a persones del districte barceloní de Nou Barris i de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona).

   'La percepció de la població general sobre el maltractament cap a les persones grans' s'ha presentat aquest dijous en roda de premsa per les seves autores Mercè Tabueña i Adela Boixadós i el director de Desenvolupament de Serveis Funeraris de Barcelona-Grup Mémora, Josep París, en el marc de la XVII 'FiraGran. El Saló de la Gent Gran de Catalunya' celebrat a les Drassanes Reials de Barcelona.

   L'estudi és "pioner" perquè estudia per primera vegada una mostra de població general --homes i dones d'entre 18 i 65 anys--, i no de persones grans i professionals que tracten amb ells, com ara infermers, treballadors i assistents socials, el que és més habitual en aquestes investigacions.

   D'aquest 26% d'enquestats que diu conèixer maltractaments de prop, un 72% --69 persones-- sap d'un cas de maltractament, un 20% --19 persones-- de dos casos, i un 7,5% --7 persones-- de fins a tres casos.

   Preguntats per qui infringeix aquests maltractaments concrets, han contestat que la majoria els protagonitzen familiars no cuidadors, seguits dels centres residencials, cuidadors no formals i l'administració; i el tipus d'abús més habitual és el psicològic, per davant de l'econòmic, l'abandonament i la negligència, entre d'altres.

   Quan es pregunta per la percepció dels maltractaments majoritaris a persones grans, un 35,4% diu que són els relacionats amb la vulneració de drets; un 30,1% l'abandonament i negligència; un 15,6% l'abús psicològic; un 10,8% l'abús físic, i un 4,6%, l'abús econòmic.

   Tabueña ha alertat que el maltractament és un fenomen estructural, social i de salut que ha estat "minimitzat i postergat", tot i que és molt greu i els experts preveuen que creixi en el futur a causa de l'augment de l'esperança de vida, l'increment de les demències i la soledat, i les noves formes de família.

ELS ANCIANS NO DENUNCIEN

   Boixadós ha explicat que les persones grans no solen denunciar per "por i vergonya", com que els passa a algunes víctimes de violència de gènere, el que dificulta conèixer el nombre de situacions; segons dades dels Estats Units, només un de cada cinc casos surt a la llum.

   Fonts de l'Ajuntament de Barcelona han explicat a Europa Press que des del juny del 2014 existeix un protocol contra els maltractaments als més grans que consisteix a formar els treballadors socials del consistori que realitzen atenció domiciliària i teleassistència.

   Aquesta investigació ha estat feta per l'Associació per a la Investigació del Maltractament a les Persones Grans (Eima) i el departament de Treball Social i Serveis Socials de la Universitat de Barcelona (UB).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés