Publicat 19/5/2014 15:13:25 +02:00CET

Plataforma per la Llengua deplora que PP i PSOE neguin l'oficialitat del català

BARCELONA, 19 maig (EUROPA PRESS) -

L'entitat Plataforma per la Llengua ha deplorat aquest dilluns que "els dos grans partits espanyols", PP i PSOE, neguin l'oficialitat del català en els programes electorals amb els quals concorren a les eleccions al Parlament europeu del 25 de maig, segons ha informat l'entitat en un comunicat.

A l'anàlisi de la plataforma es desprèn que ni el programa del candidat del PP, Miguel Arias Cañete, ni el de la candidata socialista, Elena Valenciano, inclouen la defensa perquè el català sigui una "llengua oficial a la UE", si bé especifica que el del PSC sí que ho inclou però condicionat a la proposta de reforma del 2004 que no cercava la plena oficialitat.

L'estudi repassa els partits que sí que aposten per aquesta opció: Coalició per Europa --CDC; Esquerra Plural --IU i ICV-EUiA; L'Esquerra pel Dret a Decidir --ERC; Els Pobles Decideixen --EHBILDU, mentre que apunta que UPyD i C's tampoc el reconeixen, i Primavera Europea --Compromís-- només fa referència a polítiques per potenciar el valencià, però no ho diu explícitment.

Davant d'aquesta situació, Plataforma per la Llengua ha afirmat que no hi ha cap llengua europea de les dimensions, prestigi social, presència i usos al nivell del català que no sigui una llengua plenament oficial a la UE: "El català és un cas excepcional i únic a Europa".

En aquest sentit, ha assegurat que el català no és oficial "per voluntat expressa del Govern espanyol", ja que el reglament europeu preveu que l'estat-membre interessat ho pugui proposar quan vulgui, i després ho voten la resta de països.