Publicat 15/02/2015 12:02

El 23% de les ressonàncies magnètiques es realitza de nit per agilitar llistes d'espera

El subdirector del CatSalut, Francesc Brosa, y el director, Josep Maria Padrosa
EUROPA PRESS

Es fan "sempre" amb el consentiment del pacient

BARCELONA, 15 febr. (EUROPA PRESS) -

El 23% de les 91.879 ressonàncies magnètiques que es van realitzar l'any passat a Catalunya es van fer en horari nocturn amb l'objectiu d'agilitar les llistes d'espera i optimitzar el rendiment de les màquines.

Ho han explicat a Europa Press fonts de l'Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI), que han concretat que aquestes proves es fan entre les 22.00 i les 08.00 de l'endemà i "sempre amb el consentiment del pacient".

Quan es programa una ressonància magnètica als hospitals, s'ofereix la possibilitat de fer-la de nit als usuaris "amb patologies que es poden incloure en aquest horari i que no tinguin dificultats per desplaçar-se".

"Sempre és de manera voluntària", han subratllat les esmentades fonts, que han destacat que el principal avantatge d'acceptar el torn de nit és que existeix menys llista d'espera que al de dia, reservat especialment per a pacients ingressats i ambulatoris amb patologies complexes.

Les ressonàncies magnètiques nocturnes "no són res nou" als hospitals catalans, doncs van començar a realitzar-se el 1991, tot i que els últims anys i a causa de l'increment de les llistes d'espera s'ha potenciat aquesta pràctica, sempre amb el beneplàcit dels pacients.

Fonts de la Conselleria de Salut de la Generalitat han explicat a Europa Press que el CatSalut contracta l'activitat anual als hospitals, i que "depèn d'ells" la gestió de les proves diagnòstiques.

16 DE MITJANA AL DIA

L'activitat mitjana per nit i per centre és de 16 exploracions, i l'Hospital Vall d'Hebron (Barcelona) és el que més activitat va registrar, amb 5.416 ressonàncies magnètiques l'any passat.

El segueixen l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelona), conegut com a Can Ruti, amb 4.724 en 2014; l'Hospital de Bellvitge de L'Hospitalet de Llobregat (Barcelona), amb 4.137; en Hospital Josep Trueta de Girona, amb 3.615, i l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, amb 3.200.

MENYS TEMPS D'ESPERA

Segons les últimes dades sobre llistes d'espera presentades per Salut, al llarg de 2014 s'ha reduït un 6,8% la llista d'espera per a proves diagnostiques, fins a les 102.204 persones, i el temps d'espera va millorar en set dies respecte a l'any anterior, fins a 40 de mitjana.

Així i tot, l'activitat s'ha reduït un 5,6% --en 2013 es van realitzar 613.804 proves diagnostiques i en 2014, 579.563--, cosa que respon a la màxima de "reduir totes les proves innecessàries", segons va argumentar el director del CatSalut, Josep Maria Padrosa, durant la presentació de les dades.

En canvi, les ressonàncies magnètiques es van incrementar de 72.983 en 2013 a 78.544 l'any passat, gràcies a la potenciació de les proves durant el torn de nit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés