Actualitzat 09/09/2015 19:21

El 22% de participants d'un pla pioner de Salut pateix una infecció de transmissió sexual

Els casos de gonorrea es disparen un 71,2% i els de clamídia, un 17,1% a Catalunya el 2014

BARCELONA, 9 set. (EUROPA PRESS) -

El 22,2% d'homosexuals i joves participants en un pla pilot pioner de la Conselleria de Salut de la Generalitat --amb el suport d'entitats d'atenció a homes que fan sexe amb homes (HSH) i de joves-- pateix alguna infecció de transmissió sexual (ITS).

Així ho han informat el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, el director de BCN Checkpoint, Ferran Pujol, i el director del Centre Jove d'Anticoncepció i Sexualitat (CJAS), Jordi Baroja, en roda de premsa, que han lamentat falta de consciència per ITS, com la clamídia i la gonorrea.

El programa de cribratge per a la detecció precoç d'ITS ha permès analitzar, de moment, 542 persones als centres de BCN Checkpoint i del CJAS, i espera sumar fins a 1.250 participants dels citats col·lectius, especialment "vulnerables" a l'hora de patir ITS, han assenyalat.

El pla va començar el març, després de constatar que els casos de gonorrea es van disparar un 71,2% i els de clamídia, un 17,1% a Catalunya durant l'any passat, respecte a l'anterior, ha alertat Mateu, que ha advertit que aquestes patologies, sovint infradiagnosticades i asimptomàtiques, poden tenir conseqüències greus a llarg termini.

El 2014 es van detectar un total de 943 casos de clamídia i 1.555 de gonorrea, una xifra "superior" a les taxes europees d'infecció en el cas de la segona patologia.

En els últims deu anys el nombre de casos de clamídia s'ha multiplicat per quatre i el de gonorrea per cinc, ha remarcat Mateu, que ha defensat detenir la cadena de transmissió d'ITS, que afecten més d'un milió de persones al món, segons l'OMS.

"Ens interessa especialment conèixer el que està passant per arribar a un diagnòstic clar de diferents malalties infeccioses, i fent aquestes actuacions volem arribar a un diagnòstic precoç de molèsties en moment asimptomàtic", ha argumentat Mateu.

Des del CJAS, el director ha lamentat la baixa percepció de risc de patir ITS en la població jove de 15 a 24 anys, als quals sovint "l'embaràs preocupa més que les ITS".

PORTA D'ENTRADA DEL VIH

La doctora del Laboratori de Microbiologia de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, Antonia Andreu, ha destacat el gran augment d'ITS els últims anys, i ha ressaltat el paper d'aquestes infeccions com a porta d'entrada del VIH.

"La sinergia de les diferents infeccions està provada", ha dit Pujol, que al costat de Mateu i Andreu han remarcat la comorbiditat com una característica molt generalitzada.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés