Publicat 16/1/2020 12:48:44 +01:00CET

Un 21,3% dels catalans estava en risc de pobresa el 2018, segons la Fundació Campalans

Informe social 'Desigualtats davant d'un futur incert' de la Fundació Rafael Campalans
EUROPA PRESS

BARCELONA, 16 gen. (EUROPA PRESS) -

Un informe que ha elaborat la Fundació Rafael Campalans, vinculada al PSC, recull que un 21,3% dels catalans estava en risc de pobresa el 2018, cosa que equival a més d'1,5 milions de ciutadans.

Amb el nom de 'Desigualtats davant d'un futur incert', es tracta del sisè informe social que publica l'entitat que inclou articles d'autors com l'alta comissionada per a l'Agenda 2030 del Govern, Cristina Gallach; l'analista social i assessor de la ministra d'Educació, Isabel Celaá, Xavier Martínez-Celorrio; la directora d'Anàlisi Econòmica de la Cambra de Comerç de Barcelona, Carme Poveda, i de l'exlíder d'ICV Joan Herrera, entre d'altres.

Segons l'informe, malgrat la recuperació econòmica dels darrers anys, ha augmentat la pobresa i la desigualtat a Catalunya, i tot això en un context en què cal afrontar nous models de treball i de relacions laborals; la digitalització; l'emergència climàtica; la polarització política i l'auge del populisme, així com el problema demogràfic, migratori i la desigualtat de gènere.

També apunta que el risc de pobresa està directament relacionat amb el nivell de formació, perquè "com més nivell de formació, menys risc de pobresa".

Així, el 9,7% de la població amb estudis superiors està en risc de pobresa, mentre que la taxa augmenta fins al 29% entre els qui només tenen estudis de Primària.

En relació amb l'edat, com més jove és la població més risc existeix de caure en aquest llindar: el 28% dels menors de 16 anys pateixen aquest risc, i la taxa entre els més grans de 65 anys ha augmentat, després de passar del 12,1% el 2015 al 19,2% el 2018.

Un altre indicador per calcular aquest risc és el mercat laboral, amb el qual concreten que quatre de cada deu persones que estaven desocupats eren pobres, i respecte al 2017 el risc de pobresa es va incrementar entre els jubilats i les persones ocupades, i també es troben en aquesta situació el 42,9% de les famílies monoparentals.