Publicat 10/7/2019 12:17:28 +02:00CET

Entre un 16% i un 18% dels preadolescents té idees suïcides, segons un estudi

Adolescente, triste, soledad, depresión
PIXABAY

TARRAGONA, 10 jul. (EUROPA PRESS) -

Un estudi d'investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona conclou que entre un 16% i un 18% dels preadolescents té idees suïcides, ha informat aquest dimecres la universitat en un comunicat.

Els investigadors del grup de Nutrició i Salut Mental de la URV van incloure en el seu treball 720 nens i 794 nenes de 13 centres públics i concertats de Reus (Tarragona), als quals van fer un seguiment durant tres períodes evolutius entre els 10 i 13 anys.

A l'inici de l'estudi, els alumnes van respondre una sèrie de tests psicològics que van servir per detectar qui presentava simptomatologia emocional relacionada amb la depressió, l'ansietat i el trastorn obsessiu compulsiu.

Això va permetre establir un grup de risc de problemes emocionals i un grup control, diagnosticar aquests trastorns amb criteris internacionalment estandarditzats i fer el seguiment per veure com evolucionava la idea suïcida durant la investigació.

Segons els investigadors, les xifres van ser estables, i durant el primer període un 16% de l'alumnat va afirmar que havia tingut la idea del suïcidi al cap, i un 33% d'aquest alumnat la mantenia un any més tard. Tant en el segon com en el tercer període, un 18% dels estudiants enquestats van manifestar idees de suïcidi.

Pel que fa al risc de suïcidi, que es va determinar mitjançant entrevistes individuals, el van presentar el 12,2% dels alumnes d'una edat mitjana d'11 anys, i, malgrat que no hi havia diferència entre sexes, la gravetat de la conducta suïcida va ser més alta en el cas dels nois.

FACTORS

Els investigadors també van observar quins eren els factors predictors d'aquest plantejament i van trobar respostes diferents en funció del gènere.

"En els nens són els símptomes depressius previs els que acaben determinant la idea suïcida posterior", ha explicat la investigadora Núria Voltas, mentre que en el cas de les noies es combinen símptomes d'ansietat, de trastorn obsessiu compulsiu i hi influeix la situació socioeconòmica de la família.

Els resultats d'aquesta investigació, publicada a la revista 'Archives of Suicide Research', permeten conèixer els factors que poden desencadenar en idees de suïcidi: "Això ens ajuda a tenir aquest aspecte més controlat i poder fer prevenció entre els preadolescents, que es troben en una època de gran vulnerabilitat", ha conclòs Voltas.