Foto: EUROPA PRESS
Els experts constaten de moment que és difícil que tornin a reproduir-se al Pirineu
BARCELONA, 23 Ago. (EUROPA PRESS)
Un total de 14 llops diferents han estat detectats a Catalunya durant l'última dècada, després de creuar els Pirineus, procedents de les poblacions italianes i franceses que han fet incursions puntuals des dels nuclis dels Apenins i els Alps.
En una entrevista amb Europa Press, el director de Serveis de Biodiversitat i Protecció dels Animals de la Generalitat, Jordi Ruiz, ha precisat que durant aquest any s'ha detectat la presència de dos llops, un d'ells amb un fenotip que no havia estat vist anteriorment, mentre que el 2011 tan sols va ser un i, en realitat, l'any que més es van descobrir van ser tan sols cinc.
Dels 14 exemplars detectats, un d'ells era femella, i la seva última detecció data de l'any 2001 i des d'aleshores "no s'ha tornat a trobar".
A pesar del constant tràfic d'aquests animals, que utilitzen les serralades i els massissos muntanyosos com "autopistes" per als seus desplaçaments, els experts de la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural constaten que no existeix cap població establerta i que tampoc s'han reproduït a Catalunya, un segle després de la seva extinció en aquesta regió.
L'expansió del llop està capitanejada pels mascles, i els transmissors instal·lats en alguns d'ells han revelat que són capaços de desplaçar-se fins a 600 quilòmetres en una sola temporada, pel que és normal que a les incursions realitzades des dels Pirineus hagin arribat en ocasions fins al Vallès, a la província de Barcelona.
Per tot això, a dia d'avui és "impossible" que el llop torni a criar a Catalunya, tot i que el tècnic no ha descartat que això succeeixi en un futur, ja que podria produir-se un contacte amb exemplars de les poblacions al nord del riu Duero o del Sistema Ibèric.
VARIABILITAT GENÈTICA
El director del Servei de Biodiversitat ha assenyalat que, en tot cas, la principal amenaça a la qual hauria d'afrontar el llop per establir-se a Catalunya seria l'existència d'una variabilitat genètica "petitíssima".
De fet, si una femella criés a Catalunya, tindria una "alta probabilitat de reproduir-se amb un parent pròxim", ha indicat Ruiz, ja que tots dos procedirien presumiblement de l'extrems més al sud de França, el que en un procés de colonització lent seria doblement perillós per a la viabilitat de l'espècie.
Per aquesta raó, "seria desitjable, des d'un punt de vista genètic", que es produís la connexió entre les poblacions ibèriques i franceses, si bé aquest procés pot demorar-se anys o, simplement, no produir-se mai.
Ruiz ha recordat que la Generalitat no estimula la repoblació amb llops, sinó que tan sols vigila l'evolució d'aquesta espècie per ser capaços de gestionar les molèsties que pugui produir als ramaders i evitar conflictes.