Publicat 07/03/2019 17:41CET

1.339 famílies catalanes estan en llista d'espera per emergncia habitacional

1.339 Famílies Catalanes Estan En Llista D'Espera Per Emergncia Habitacional
PAH

La PAH i l'APE critiquen l'incompliment de les cessions d'habitatges dels bancs

BARCELONA, 7 mar� (EUROPA PRESS) -

El conseller de Territori i Sostenibilitat del Govern, Dami Calvet, ha confiat aquest dijous en qu el nou decret que desenvolupa eines de la llei catalana de pobresa energtica i habitacional donar al Govern de la Generalitat "molta més capacitat" per reduir l'actual Taula d'emergncia de l'habitatge a Catalunya, que ascendeix a 1.339 famílies.

En una atenció als mitjans després de reunir-se juntament amb el president de la Generalitat, Quim Torra, amb les entitats promotores de la llei, Calvet ha apuntat que mesures com la contenció dels preus del lloguer del mercat lliure i l'expropiació de pisos buits ajudaran a ampliar el parc públic, i ha afirmat que li agradaria que a finals del 2019 s'hagi rebaixat "substancialment" la llista d'espera.

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), l'Aliana contra la Pobresa Energtica (APE) i l'Observatori Desc han criticat que encara no s'han complert totalment les cessions de pisos que van anunciar entitats bancries, sobre la qual cosa veuen que falta "un pla clar" del Govern per fer-les complir, mentre es produeixen 55 desnonaments diaris.

Segons les entitats, dels 1.800 pisos que va anunciar el BBVA per a la Generalitat, en falten 600 per cedir --dels quals han visitat 150--, i no s'han aconseguit els 50 de CaixaBank per a l'Ajuntament de Barcelona, mentre que les fonts de la Conselleria de Territori han afegit que dels 530 habitatges acordats amb Bankia, n'han rebut 277.

Calvet ha adms que els convenis no han arribat al total de la xifra d'habitatges conveniats, per motius diversos que afirma que poden entendre --com dilacions per raons judicials--, i ha garantit la mxima exigncia des del Govern catal: "Esperem arribar efectivament a les xifres convingudes perqu és una responsabilitat social corporativa d'aquestes entitats"

En la reunió, el Govern ha transms a les entitats el compromís de difondre la llei en una campanya de comunicació a municipis, grans propietaris i jutjats, que "han de conixer fil per randa i saber com aplicar molt rpidament" el decret que la desenvolupa, i ha afegit que no descarten portar-la a la ciutadania.

Calvet ha celebrat que la nova normativa permet expropiar pisos buits a bancs i fons d'inversió, com a últim recurs després d'imposar multes a pisos buits i proposar acords mutus, i ha afegit que el Govern ha adquirit per tempteig i retracte un total de 853 habitatges el 2018 --135 a Barcelona--, i els ajuntaments catalans n'han comprat 202 --21 a la capital--, "xifres importants que incrementen el parc public".

Des de la PAH, la portaveu Lucía Delgado, ha urgit al fet que la ciutadania conegui els drets que li imprimeix aquesta normativa, i ha celebrat la campanya "perqu qualsevol família que es trobi en situació de prdua d'habitatge spiga que hi ha una llei que l'empara", deplorant l'actual ritme de 55 desnonaments diaris a Catalunya --segons xifres del Govern--.

POBRESA ENERGTICA

Després de la reunió, la portaveu de l'APE, Maria Campuzano, ha explicat als mitjans que han reclamat al president del Govern catal que es reuneixi personalment amb les empreses elctriques perqu signin els convenis que proposa la llei i assumeixin el deute de les famílies vulnerables: "Els convenis són la nostra gran preocupació ara mateix".

Entre els deures a la Generalitat, han proposat a Torra que es reuneixi en un mes amb, com a mínim, representants d'Endesa i Naturgy --perqu són les més grans-- per plantejar acords i desencallar la situació: "El problema és que el president ho ha traslladat a una següent reunió" amb altres membres del Govern en els propers tres mesos, ha lamentat.

Campuzano ha defensat la necessitat que els qui fan "negoci amb drets bsics" siguin els qui assumeixin els deutes, com indica la llei també en atribuir als grans propietaris el deure de garantir lloguer social, i ha afegit que és necessari que el Govern radiografi la situació d'aquesta pobresa.

Preguntat per aquest assumpte, Calvet ha adms que desconeixen el total de famílies afectades per pobresa energtica i quin és el deute acumulat amb les empreses subministradores, per ha defensat avanar cap a una concertació entre energtiques i administracions, que inclogui "quitances" i subvencions.

El Govern i les entitats s'han comproms a una reunió específica sobre pobresa energtica en els propers tres mesos en la qual hi haur els titulars d'Empresa, Assumptes Socials i Interior, per avanar en la signatura dels convenis, l'atenció als afectats i en la detecció des dels Bombers de la Generalitat.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés