1.339 famílies catalanes estan en llista d'espera per emergència habitacional

1.339 Famílies Catalanes Estan En Llista D'Espera Per Emergència Habitacional
PAH
Publicat 7/3/2019 17:41:12CET

La PAH i l'APE critiquen l'incompliment de les cessions d'habitatges dels bancs

BARCELONA, 7 Març (EUROPA PRESS) -

El conseller de Territori i Sostenibilitat del Govern, Damià Calvet, ha confiat aquest dijous en què el nou decret que desenvolupa eines de la llei catalana de pobresa energètica i habitacional donarà al Govern de la Generalitat "molta més capacitat" per reduir l'actual Taula d'emergència de l'habitatge a Catalunya, que ascendeix a 1.339 famílies.

En una atenció als mitjans després de reunir-se juntament amb el president de la Generalitat, Quim Torra, amb les entitats promotores de la llei, Calvet ha apuntat que mesures com la contenció dels preus del lloguer del mercat lliure i l'expropiació de pisos buits ajudaran a ampliar el parc públic, i ha afirmat que li agradaria que a finals del 2019 s'hagi rebaixat "substancialment" la llista d'espera.

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) i l'Observatori Desc han criticat que encara no s'han complert totalment les cessions de pisos que van anunciar entitats bancàries, sobre la qual cosa veuen que falta "un pla clar" del Govern per fer-les complir, mentre es produeixen 55 desnonaments diaris.

Segons les entitats, dels 1.800 pisos que va anunciar el BBVA per a la Generalitat, en falten 600 per cedir --dels quals han visitat 150--, i no s'han aconseguit els 50 de CaixaBank per a l'Ajuntament de Barcelona, mentre que les fonts de la Conselleria de Territori han afegit que dels 530 habitatges acordats amb Bankia, n'han rebut 277.

Calvet ha admès que els convenis no han arribat al total de la xifra d'habitatges conveniats, per motius diversos que afirma que poden entendre --com dilacions per raons judicials--, i ha garantit la màxima exigència des del Govern català: "Esperem arribar efectivament a les xifres convingudes perquè és una responsabilitat social corporativa d'aquestes entitats"

En la reunió, el Govern ha transmès a les entitats el compromís de difondre la llei en una campanya de comunicació a municipis, grans propietaris i jutjats, que "han de conèixer fil per randa i saber com aplicar molt ràpidament" el decret que la desenvolupa, i ha afegit que no descarten portar-la a la ciutadania.

Calvet ha celebrat que la nova normativa permet expropiar pisos buits a bancs i fons d'inversió, com a últim recurs després d'imposar multes a pisos buits i proposar acords mutus, i ha afegit que el Govern ha adquirit per tempteig i retracte un total de 853 habitatges el 2018 --135 a Barcelona--, i els ajuntaments catalans n'han comprat 202 --21 a la capital--, "xifres importants que incrementen el parc public".

Des de la PAH, la portaveu Lucía Delgado, ha urgit al fet que la ciutadania conegui els drets que li imprimeix aquesta normativa, i ha celebrat la campanya "perquè qualsevol família que es trobi en situació de pèrdua d'habitatge sàpiga que hi ha una llei que l'empara", deplorant l'actual ritme de 55 desnonaments diaris a Catalunya --segons xifres del Govern--.

POBRESA ENERGÈTICA

Després de la reunió, la portaveu de l'APE, Maria Campuzano, ha explicat als mitjans que han reclamat al president del Govern català que es reuneixi personalment amb les empreses elèctriques perquè signin els convenis que proposa la llei i assumeixin el deute de les famílies vulnerables: "Els convenis són la nostra gran preocupació ara mateix".

Entre els deures a la Generalitat, han proposat a Torra que es reuneixi en un mes amb, com a mínim, representants d'Endesa i Naturgy --perquè són les més grans-- per plantejar acords i desencallar la situació: "El problema és que el president ho ha traslladat a una següent reunió" amb altres membres del Govern en els propers tres mesos, ha lamentat.

Campuzano ha defensat la necessitat que els qui fan "negoci amb drets bàsics" siguin els qui assumeixin els deutes, com indica la llei també en atribuir als grans propietaris el deure de garantir lloguer social, i ha afegit que és necessari que el Govern radiografiï la situació d'aquesta pobresa.

Preguntat per aquest assumpte, Calvet ha admès que desconeixen el total de famílies afectades per pobresa energètica i quin és el deute acumulat amb les empreses subministradores, però ha defensat avançar cap a una concertació entre energètiques i administracions, que inclogui "quitances" i subvencions.

El Govern i les entitats s'han compromès a una reunió específica sobre pobresa energètica en els propers tres mesos en la qual hi haurà els titulars d'Empresa, Assumptes Socials i Interior, per avançar en la signatura dels convenis, l'atenció als afectats i en la detecció des dels Bombers de la Generalitat.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.