Actualitzat 13/11/2018 16:34

125 empreses mediterrànies estalvien 41,7 milions amb mesures sostenibles afavorides per la UE

R.Gasol, J.M.Tost, C.González, I.Tonda i N.Kays
EUROPA PRESS

BARCELONA, 13 nov. (EUROPA PRESS) -

Un total de 125 empreses de l'arc mediterrani han aconseguit estalviar 41,7 milions d'euros anuals amb l'aplicació de mesures sostenibles, afavorides per un programa europeu compromès amb potenciar l'economia circular, ha explicat la responsable de l'Organització de les Nacions Unides per al Desenvolupament Industrial (Onudi), Carolina González.

A través de 1.830 mesures com l'estalvi d'aigua, menys ús de matèries primeres i d'energia, dins del Programa SwitchMed, han aconseguit beneficiar la seva comunitat i el medi ambient: "Invertir en aquestes millores significa estalvi en les seves operacions", ha ressaltat González sobre l'aplicació del programa els últims tres anys.

En el marc de la celebració del fòrum SwitchMed Connect a Barcelona, el més gran i únic d'innovadors ecològics, González ha explicat que aquestes empreses de la regió del Mediterrani han rebut assessorament sobre com ser més eficients i competitives a l'hora d'estalviar aigua, energia, matèries primeres i residus.

En el projecte MED TEST II, diferents empreses de cinc sectors van rebre formació durant un any sobre tecnologies ecoinnovadores i pràctiques per millorar la seva producció, aconseguint estalviar 3,6 milions de metres cúbics d'aigua --equivalents a 2.618 piscines olímpiques-- així com estalviar 707 Gwh d'energia --dos mesos de consum elèctric a Tunisia-- i 33.600 tones de matèries primeres.

El programa SwitchMed finançat per la UE treballa amb l'objectiu d'aconseguir economies productives i circulars al Mediterrani, amb l'objectiu no només de preservar el capital natural per a les futures generacions, sinó també de garantir oferta de matèries primeres perquè les empreses puguin produir a preus competitius.

Ho ha afirmat la consellera tècnica cap de l'Onudi, Roberta de Palma, en la celebració del fòrum, que està acompanyat de l'exposició 'L'economia circular en el Mediterrani', que obre aquest dimarts les seves portes al Recinte Modernista Sant Pau de Barcelona fins el 14 de desembre.

El sotsdirector general de Negociacions de Veïnatge i Ampliació de la Comissió Europea, Maciej Popowski, serà l'encarregat d'inaugurar aquesta tarda l'exposició, convençut que "l'economia verda i circular és l'única forma de mantenir un desenvolupament econòmic sostenible a llarg termini.

El director de l'Agència Catalana de Residus (ARC), Josep Maria Tost, ha defensat que "la sostenibilitat és rendible pels negocis", i ha explicat el treball impulsat per la Generalitat en el marc del programa europeu per formar a "emprenedors verds" amb ajudes de 15.000 euros que van arribar a sis persones el 2017.

L'exposició gira al voltant dels principis de l'economia circular, i convida els assistents a conèixer 22 històries inspiradores d'agents del canvi del sud del Mediterrani, que estan implantant pràctiques de consum i produccions sostenibles.

VUIT PAÏSOS

Procedents de vuit països, Algèria, Egipte, Israel, Jordània, el Líban, el Marroc, Palestina i Tunísia, els protagonistes d'aquestes històries s'han convertit en beneficiaris del programa SwitchMed, que ha convertit els reptes mediambientals en oportunitats.

Algunes de les històries d'èxit estan protagonitzades per la jove de Jordània Nour Kays que ha creat un estudi de producció de bosses i fundes fruit del reciclatge de bosses de plàstic, després d'un treball de mentoria, ha explicat en roda de premsa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés