Publicat 6/4/2019 12:15:20CET

124 menors migrats sols a Catalunya tornen al seu país d'origen en tres anys, el 2%

PIXABAY

Generalitat i Ajuntament de Barcelona assisteixen 43 menors que viuen al carrer

BARCELONA, 6 Abr. (EUROPA PRESS) -

Un total de 124 menors que han migrat sols a Catalunya han retornat als seus països d'origen entre 2016 i 2018, el 2% dels més de 6.150 arribats en aquest període, ha explicat el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir El Homrani, en una resposta parlamentària recollida per Europa Press.

El 2016 van retornar 49 joves, dels 700 que van arribar; el 2017 van ser 38 dels 1.800 migrats i, el 2018, van tornar 37 del total de 3.659 joves que van arribar a Catalunya, una xifra molt superior a la mitjana de 220 anuals que arribaven entre 2005 i 2015.

Entre l'1 de gener i el 15 de març de 2019, han arribat un total de 2.918 menors migrants sols, i des que es va iniciar un projecte de famílies acollidores, s'ha assignat un total de 26 menors a famílies, ha detallat en una altra pregunta.

RAVAL I POBLE SEC

El pla pilot amb el qual la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona intervenen conjuntament per atendre menors migrats que viuen al carrer i aconseguir que acudeixin al circuit de protecció a la infància treballa actualment amb 43 nois, "presumptament menors d'edat".

D'aquests, vuit estan en centres del sistema de protecció i sis han ingressat en centres educatius de Justícia Juvenil, ha explicat el conseller en ser preguntat per joves que pernocten en els jardins de Sant Pau, al barri del Raval de Barcelona, des de 2018.

Al novembre de 2018, van rebre informacions de joves que pernoctaven al carrer, i el 20 de desembre, el Servei de Detecció i Identificació va detectar que hi havia menors d'edat sense referents familiars en el Districte Sants-Montjuïc, un total de quatre segons van identificar els Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana, però van fugir.

Al gener d'aquest any es van localitzar en el mateix districte vuit menors --dels quals dos es van escapar--, i en una segona i tercera intervenció es van localitzar 11 i 16 menors, respectivament, "a pesar que es van escapar tots abans de poder gestionar l'ingrés al centre".

En concret, el servei de detecció ha detectat menors en els jardins de Sant Pau, una casa a Ca Batlló i en el Parc de la Primavera del barri del Poble Sec, per la qual cosa va avisar també la Fiscalia Provincial de Barcelona.

En detectar aquests menors a finals de l'any passat, van establir entre ambdues administracions coordinacions setmanals i reunions periòdiques entre els equips tècnics responsables, així com amb el centre Dar Chabab, i a les quals ha assistit també el Consorci de Serveis Socials de Barcelona (CSSBCN).

"Les intervencions policials i educatives a partir de la detecció d'aquests nens i joves al carrer no ha garantit l'ingrés i manteniment al centre de protecció", que no són tancats.

L'objectiu és la minimització de riscos, l'atenció en salut, un diagnòstic de les necessitats individuals i la derivació al centre de protecció més adequat per garantir l'estabilitat de l'acolliment.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.