Publicat 13/2/2019 17:32:13CET

Un 12% de catalanes tenen molta por a anar soles de nit per si les violen, segons el CEO

El nivell de seguretat a Catalunya rep un 6,48 de valoració mitjana

BARCELONA, 13 Febr. (EUROPA PRESS) -

Un 12% de catalanes assegura que té "molta por" a caminar sola pel carrer de nit per por a patir una agressió sexual, situant el seu temor en un 10 sobre una escala de 10, segons l'enquesta Òmnibus del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat recollida per Europa Press.

Es tracta d'un sondeig fet per Gesop entre el 22 d'octubre i el 13 de novembre de l'any passat, amb una mostra de 1.200 persones i amb un marge d'error del +-2,83%, si bé en aquesta pregunta només s'ha preguntat les dones, un total de 616.

Si es té en compte la resposta de les dones que han situat la seva por a ser agredides per sobre del 5 (sobre l'escala de 10), el percentatge ascendeix al 52,4%.

ABUSOS SEXUALS

L'enquesta pregunta a tota la mostra sobre comportaments sexuals en espais d'oci com bars, discoteques i festes majors: un 58,2% creu que molt sovint o sovint hi ha comentaris sexuals en aquests espais; un 46,7% veu molt sovint o sovint actituds molestes; el 33,1%, tocaments sense violència, i un 17,9%, amb violència.

Si es pregunta sobre intents de violació o violacions en aquests espais, un 16% creu que molt sovint o sovint en locals d'oci nocturn es produeixen aquestes conductes.

PROBLEMES DE SEGURETAT

Els catalans valoren amb un 6,48 sobre 10 el nivell de seguretat a Catalunya i situen com els seus principals problemes el trànsit de drogues i la violència masclista, segons el CEO.

Segons l'enquesta, els catalans donen un 7,82, en una escala de 0 a 10 (sent 10 el valor més elevat de preocupació), al trànsit de drogues, situant-lo com el problema més important, seguit de la violència masclista, que rep un 7,62.

La llista segueix amb l'incivisme, amb una valoració de 7,42 sobre 10; els robatoris, agressions i la inseguretat en general, un 6,92; el racisme i la xenofòbia, amb un 6,82, i el maltractament a ancians, amb un 6,77.

Entre els problemes sobre els quals pregunta l'enquesta, el que obté amb una nota més baixa, per la qual cosa és considerat com menys problemàtic, és el terrorisme, amb un 6,25.

QUALITAT DE VIDA

Un 29% dels catalans considera que en l'últim any la qualitat de vida del seu barri ha millorat, mentre que el 25,5% creu que ha empitjorat, un 42,6% ho veu igual, i un 2,9% no ho sap.

Quan se'ls ha preguntat sobre aplicar mesures penals alternatives a l'ingrés a la presó per a delictes poc greus, com els treballs socials en benefici de la comunitat, al 91,7% dels catalans els sembla bé i el 63,1 creu que poden ajudar a reduir els delictes de trànsit.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.