Publicat 11/5/2020 20:28:52 +02:00CET

El 10% dels andorrans ha generat anticossos pel Covid-19

El cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.
S.F.G.A / JAVILADOT

   Perruqueries, veterinaris i professionals sanitaris no essencials podran reobrir el dilluns 18

   ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 11 maig (EUROPA PRESS) -

   Un 10% dels andorrans ha tingut contacte amb el Covid-19 i ha generat anticossos, segons els resultats obtinguts amb el cribatge de les 40.946 persones que s'havien sotmès als tests ràpids fins aquest divendres, quan es va superar l'ecuador de l'estudi.

   Segons ha detallat en roda de premsa el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, 37.241 persones no presenten ni anticossos IgM ni IgG, i un 2,38% han obtingut resultat positiu pels dos.

   Un 1,26% només presentava IgG, la qual cosa mostra que han superat la malaltia, i un 5,41% --2.216 persones-- sols tenen IgM, per la qual cosa s'entén que estan malalts.

   En aquest punt, el cap de Govern d'Andorra, Xavier Espot, ha afegit que s'han realitzat 229 PCR derivades dels resultats obtinguts en les proves serològiques, de les quals 20 han estat positives.

   En relació a les proves de PCR, Martínez Benazet ha explicat que s'ha generat "cert col·lapse" als metges de família perquè no s'esperava que hi hagués més de 2.000 persones amb només IgM i que haguessin de contactar amb el seu metge, i ha demanat paciència als afectats.

   Espot també ha detallat que s'han rebut 66.324 sol·licituds per participar en l'estudi i que fins a aquest dilluns s'han realitzat 56.635 proves.

   El cap de Govern ha fet una crida a aquells interessats a realitzar-se el test, i amb els quals no s'hagi contactat, a trucar al Comú corresponent o al Departament de Protecció Civil per concertar cita.

   En aquest sentit, es mantindrà obert l'Stop Lab de la capital per fer-se la prova ràpida sense baixar del cotxe per a aquells que hagin pogut quedar "una mica despenjats", ha exposat Espot.

   El dimecres començarà la segona ronda amb els professionals sanitaris i els membres dels cossos especials, el cap de setmana es farà la segona prova als voluntaris que treballen als Stop Lab i el dilluns tornaran a obrir-se tots els punts de control per al gruix de la població.

   NOVES "EXCEPCIONS" Al CONFINAMENT

   Tant els resultats parcials del cribatge com per l'"excel·lent" tendència de la corba de nous contagis i la reducció de la pressió sobre el sistema sanitari, es preveuen noves mesures de relaxació del confinament.

   El dilluns que ve, 18 de maig, s'entrarà en una tercera fase de represa de l'activitat, en la qual es permetrà l'obertura de les consultes de professionals sanitaris no essencials, de les clíniques veterinàries i les perruqueries i barberies, entre altres, sempre aplicant els protocols de seguretat i protecció.

   També podran tornar a la feina les activitats d'edició gràfica, agències de publicitat i d'intermediació i col·locació de personal, ha exposat Espot.

   Abans, aquest dimecres 13 de maig, s'ampliaran les "excepcions" al confinament, com les qualifica el ministre de Salut, i es permetran les sortides per dues hores en dies alterns o una hora diària, a discreció de cada ciutadà.

   Igualment, es permetran altres activitats a part de caminar i córrer: es podrà fer ciclisme --en carretera o muntanya--, senderisme, pesca, i altres activitats de poc risc.

LES DADES EPIDEMIOLÒGIQUES

   Des que va començar la crisi sanitària s'han registrat a Andorra un total de 756 contagis de Covid-19, s'han produït 48 defuncions i 557 s'han curat; hospitalitzats hi ha 10 pacients per coronavirus, tres d'ells a l'UCI, on dos requereixen de ventilació mecànica.

Contador