Publicat 08/08/2021 15:47

Tòquio acomiada els 'Jocs de l'esperança' i saluda París

La karateca espanyola Sandra Sánchez com a banderera i imatges de la Cerimnia de Clausura dels Jocs Olímpics de Tquio
COE/DPA

Sandra Sánchez ha exercit de banderera espanyola en la Cerimnia de Clausura

MADRID, 8 ago. (EUROPA PRESS) -

L'Estadi Olímpic i centenars d'esportistes han posat aquest diumenge el fermall final als Jocs Olímpics de Tquio 2020 en una Cerimnia de Clausura carregada de simbolisme, tradició i, sobretot, llum i color per acomiadar "els Jocs de l'esperana" i obrir un nou cicle olímpic que desembocar, al 2024, a París.

"Heu creat mgia en aquests Jocs. Heu estat més rpids, heu arribat més alt i heu estat més forts perqu heu estat junts. Aquest és un poderós missatge de solidaritat i pau. En aquests temps difícils, vosaltres doneu al món el més preuat dels regals: l'esperana. Aix ens dona fe en el futur. Els Jocs de Tquio han estat els Jocs de l'esperana, la solidaritat i la pau. El poble japons pot estar orgullós del que ha aconseguit", ha apuntat el president del Comit Olímpic Internacional (COI), Thomas Bach.

De nou sense públic general a l'Estadi Olímpic de Tquio, l'acte ha comenat amb un vídeo dels millors moments de cita olímpica amb l'atenta mirada, entre d'altres, de l'emperador Naruhito i del president de Frana, Emmanuel Macron, com a mxim representant del país que acollir els propers Jocs, els de París 2024.

Totes les banderes, després de l'hissat de la del Japó, han entrat al recinte, amb l'eufrica karateca Sandra Sánchez, que dijous passat es va proclamar campiona de kata en l'estrena olímpica del seu esport, portant l'ensenya espanyola.

Com la talaverana, molts protagonistes en aquestes dues setmanes han desfilat com a banderers, com l'itali Marcell Jacobs, sorprenent campió de 100 i 4x100 metres; o la neerlandesa Sifan Hassan, or en 5.000 i 10.000 metres i bronze en 1.500, abans que comencés l'espectacle de llum i color a l'estadi.

D'entre un cercle ple de colors, representació de totes les banderes del món, milers de partícules de llum han volat, grcies a l'estudi Moment Factory, per formar els anells olímpics, mentre el centre del recinte s'illuminava per donar pas a la Tquio Ska Paradise Orchestra. L'ambient, fins llavors solemne, s'ha tornat festiu mentre sonaven els concordes del 'Himne de l'alegria', rebut amb eufria pels centenars d'esportistes que ja s'amuntegaven per acomiadar els Jocs.

La cerimnia ha prosseguit amb el tradicional lliurament de medalles de la marató, que per primera vegada coronarien a l'Estadi Olímpic amb les dones al costat dels homes. El keny Eliud Kipchoge ha rebut l'or d'un podi masculí que han completat el neerlands Abdi Nageeye i el belga Bashir Abdi, amb el seu compatriota Peres Jepchirchir a la mateixa posició en la categoria femenina per davant de la també kenyana Brigid Kosgei i la nord-americana Molly Seidel.

L'espectacle ha continuat, i la tradició s'ha obert pas amb vídeos en qu els organitzadors han presentat, com a la Cerimnia d'Inauguració, més mostres de la cultura japonesa, com els balls Ainu (Hokkaido), Ryukyu Eisa (Okinawa) o Nishimonai Bon Odori, la dansa de difunts de la prefectura d'Akita.

PARÍS INAUGURA LA SEVA OLIMPÍADA

Llavors, ha arribat el torn del relleu, just després de l'himne olímpic que ha interpretat el cantant d'pera Tomotaka Okamoto. La governadora de Tquio, Yuriko Koike, ha lliurat la bandera olímpica al president del Comit Olímpic Internacional (COI), Thomas Bach, que al seu torn l'ha cedit a l'alcaldessa de París, Anne Hidalgo. Mentre, a l'esplanada de la Torre Eiffel, milers de francesos celebraven l'arribada de la nova Olimpíada de París amb la bandera més gran del món.

"Aquesta nit cau el teló d'uns Jocs d'emoció, enmig d'una pandmia. Tot i que moltes de les proves s'han celebrat sense públic, el poble del Japó els ha abraat. Grcies als voluntaris, aquests Jocs són el resultat del vostre esfor. La flama de Tquio s'apagar en silenci, per mai no s'extingir", ha indicat Koike.

Bach, per la seva banda, ha donat les grcies a les autoritats japoneses i als Comits Olímpics Nacionals pel seu esfor per celebrar la cita olímpica. "Aquests Jocs ens ha costat un esfor sense precedents fer-los realitat", ha dit, abans de tenir un especial gest d'afecte cap als voluntaris. "Ens veiem a París, fins aviat", ha finalitzat.

Després d'aix, els esportistes han assistit a l'apagat del peveter, que es tornar a encendre per a l'estrena dels Jocs Paralímpics. Acaben els Jocs Olímpics de Tquio i comena l'Olimpíada de París.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés