Actualitzat 22/01/2019 12:16 CET

Ronaldo després d'acceptar la condemna de 23 mesos de presó i pagar la multa de 18,8 milions: "Ja està. Tot perfecte"


Marta Fernández Jara - Europa Press

MADRID, 22 Ene. (EUROPA PRESS) -

El futbolista portuguès Cristiano Ronaldo ha ratificat aquest matí a l'Audiència Provincial de Madrid l'acord que va aconseguir el passat estiu amb l'agència Tributària per saldar els seus comptes amb la Justícia espanyola, per la qual cosa ha acceptat una condemna de 23 mesos de presó en reconèixer que va cometre quatre delictes fiscals en defraudar 14,7 milions d'euros entre el 2011 i el 2014.

"Ja està, ja està. Tot perfecte", ha dit res més sortir de les instal·lacions judicials. Tranquil i amb un ampli somriure, Ronaldo ha arribat a aquesta seu judicial en un cotxe d'alta gamma acompanyat per la seva parella, Georgina Rodríguez, i el seu advocat José Antonio Choclán.

Més d'un centenar de mitjans l'esperaven a les portes de l'Audiència, on s'han col·locat nombroses tanques que cobrien la totalitat de les escales d'accés per evitar cap incident.

Durant la seva entrada, que ha fet de la mà de Rodríguez, Ronaldo s'ha parat a signar un autògraf a un home que portava una pancarta amb imatges del seu ídol. L'advocat del portuguès havia sol·licitat que se'l permetés accedir pel garatge. Després de denegar-li l'Audiència aquesta petició, Choclán va insistir sense èxit en la seva sol·licitud davant de la Presidència de l'Audiència.

A l'interior de les instal·lacions judicials, el davanter de la Juventus ha esperat prop de mitja hora en una de les sales de testimonis, segons han indicat a Europa Press les fonts jurídiques. Mentrestant, els vigilants de seguretat han hagut de desallotjar la planta perquè s'hi han concentrat prop de 40 funcionaris que volien fotografiar el futbolista i obtenir-ne un autògraf.

Només han calgut uns minuts per resoldre els problemes tributaris. Ronaldo ha entrat a la Sala de la Secció 17 i ha ratificat l'acord. Se'l condemna a 23 mesos de presó per quatre delictes fiscals, però no entrarà a la presó perquè ha pagat 18,8 milions d'euros. En una hora i mitja, la Secció farà pública la sentència de la condemna.

A la seva sortida, de nou lluïa un ampli somriure i quan li han preguntat si havia saldat ja els seus comptes amb la Justícia espanyola, ha respost: "Ja està, ja està". A punt d'entrar al cotxe, ha comentat a un dels periodistes que tot havia anat perfecte.

DELICTES FISCALS

En el seu escrit d'acusació, a què ha tingut accés Europa Press, el fiscal sol·licita 23 mesos de presó per a Ronaldo per la comissió de quatre delictes contra la Hisenda Pública relatius a l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) durant els exercicis fiscals que van de l'any 2011 a l'any 2014.

Segons el fiscal, el futbolista va ocasionar un perjudici a la Hisenda Pública de 5.717.174 euros. D'aquesta quantitat, a data del passat 13 de juliol, l'acusat ha ingressat a l'Agència Estatal d'Administració Tributària (AEAT) 5.698.411,70 euros i un altre milió més (1.090.632,41 euros) en pagament pels interessos de demora generats fins a aquest dia amb els quals el deute penal, per a la Fiscalia, ha quedat satisfet.

Segons la Fiscalia, Cristiano Ronaldo va subscriure el contracte de feina amb el Reial Madrid el 21 de juny del 2009, motiu pel qual va traslladar tres setmanes després la seva residència a Espanya (6 de juliol del 2009) i va fixar el seu domicili a Pozuelo de Alarcón.

Així, des de l'1 de gener del 2010 el jugador va adquirir la condició de resident fiscal a Espanya, i va optar expressament l'11 de novembre del 2011 pel règim fiscal especial aplicable als treballadors desplaçats al territori espanyol.

L'escrit d'acusació assenyala que el 12 de desembre del 2008, després de confirmar el Reial Madrid a l'acusat les condicions fixades i, "amb la intenció d'obtenir un benefici fiscal il·lícit quan arribés a Espanya", va simular cedir la totalitat dels seus drets d'imatge a la societat TOLLIN ASSOCIATES LTD, domiciliada a les Illes Verges Britàniques, territori que és considerat un paradís fiscal, de la qual era soci únic.

Així, mitjançant un contracte privat signat el 20 de desembre del 2008, en virtut de com cedia la totalitat dels seus drets d'imatge a la societat, es va establir com a contraprestació el pagament de tots els ingressos percebuts per la societat després de deduir 20.000 euros i les despeses en els quals hagués incorregut per la suposada gestió dels drets d'imatge.

Per la seva banda Tollin Associates LTD mitjançant el contracte privat del 30 de desembre del 2008 va cedir l'explotació dels drets d'imatge de l'acusat a la societat Multisport & Image Management LTD, domiciliada a Irlanda, "sent la que efectivament es va dedicar a la gestió i explotació dels drets d'imatge de l'acusat", sense que Tollin Associates LTD desenvolupés cap acció a aquesta explotació.

D'aquesta manera es feia "completament innecessària" la cessió dels seus drets a aquesta última empresa i "només tenia com a finalitat la interposició d'una pantalla per ocultar a l'Agència Estatal de l'Administració Tributària d'Espanya la totalitat dels ingressos obtinguts per l'acusat per l'explotació de la seva imatge".

Segons el contracte subscrit, al desembre del 2014 el jugador percebia de Tollin Associates LTD la contraprestació pactada pels rendiments obtinguts entre el 2011 i 2014 , "de manera que es van realitzar pagaments des de la societat a l'obligat tributari en dates del 24, 29 i 30 de desembre del 214 per un import total de 78.688.812'96 euros, quantitats totes elles generades durant els citats exercicis com a conseqüència de l'explotació dels drets d'imatge de l'acusat i no incloses en les seves declaracions tributàries dels exercicis corresponents".

La Fiscalia subratlla que "amb la intenció d'obtenir un benefici fiscal il·lícit" l'acusat va voler donar una "aparença de realitat" a l'estructura simulada i que malgrat tenir coneixement de la seva obligació de declarar la totalitat de les rendes en els respectius períodes en què s'haguessin generat a Espanya, "va presentar la seva declaració de l'Impost Sobre la Renda de les Persones Físiques únicament en l'exercici 2014".

I ho va fer "consignant unes rendes de font espanyola originades entre els exercicis 2011 i 2014 d'11.534.917'06 euros, quan les rendes veritablement obtingudes de font espanyola van ser de 4.727.065'47 euros el 2011, de 5.449.323'09 euros el 2012, de 10.761.581'33 euros el 2013 i de 13.879.804'57 euros el 2.014".

Així mateix, en aquesta declaració Cristiano Ronaldo, "amb idèntica intenció", va qualificar els rendiments obtinguts com a conseqüència del "simulat" contracte de cessió de drets d'imatge amb Tollin Associates LTD com a rendiments del cabdal mobiliari i no com a rendiments derivats de les activitats econòmiques "amb la finalitat d'evitar indegudament la qualificació com a rendes obtingudes de font espanyola de part dels ingressos obtinguts al nostre país".

Aquesta circumstància li va permetre disminuir "considerablement "la base imposable a declarar "tenint en compte que els punts de connexió establerts per la Llei d'IRNR, article 13 de la llei citada, són inferiors als previstos en el cas de qualificar els citats beneficis com a renda d'activitats econòmiques".

RENDES PELS DRETS D'IMATGE

El Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 de Pozuelo de Alarcón va instruir la causa per un presumpte delicte contra la Hisenda Pública, davant de la possible existència d'una infracció penal prevista i penada en els articles 305 i 305 del Codi Penal.

La Fiscalia, en la seva denúncia, subratlla que el denunciat s'ha aprofitat d'una estructura societària creada el 2010 per ocultar al fisc les rendes generades a Espanya pels drets d'imatge, la qual cosa suposa un incompliment "voluntari" i "conscient" de les seves obligacions fiscals a Espanya.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés