Publicat 22/02/2018 10:13

Repsol completa la sortida de Gas Natural Fenosa amb la venda del 20% a CVC per 3.816 milions

Antonio Brufau en la Junta d'Accionistes de Repsol
EUROPA PRESS

Pacta un preu de 19 euros per acció, el mateix pel qual va vendre GIP el 2016, i aconsegueix plusvàlues de 400 milions

MADRID, 22 febr. (EUROPA PRESS) -

Repsol ha assolit un acord per a la venda de la seva participació del 20,072% al capital de Gas Natural a Rioja Bidco Shareholdings, una societat controlada per fons assessorats per CVC, per un import total de 3.816,31 milions d'euros, una operació que reportarà a la petroliera plusvàlues d'aproximadament 400 milions d'euros.

En concret, Repsol es desprendrà d'un paquet de 200,85 milions d'accions de Gas Natural a un preu de 19 euros per títol, segons ha informat la companyia presidida per Antonio Brufau a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

D'aquesta manera, el preu acordat per Repsol amb CVC per a la venda d'aquesta participació suposa una prima del 4% sobre el preu de tancament de cotització d'aquest dimecres de les accions de Gas Natural Fenosa (18,28 euros) i el mateix preu que va abonar fa més d'un any i mig GIP a la petroliera per la compra del 10% a la gasista.

El tancament de l'operació està supeditat a l'obtenció en un termini no superior a sis mesos, des de la signatura del contracte, de l'autorització de les autoritats competents a Mèxic, Corea del Sud, el Japó i Alemanya a l'operació de concentració que en aquests mercats suposa la venda.

A més, ha de comptar amb la no oposició, expressa o tàcita, del Banc Central d'Irlanda en relació amb l'adquisició indirecta d'una participació significativa a l'entitat Clover Financial & Treasury Services Ltd. en el mateix termini no superior de sis mesos.

Així mateix, està condicionada a la signatura per CVC d'un contracte entre accionistes amb Criteria Caixa i GIP III Canary 1, els altres dos socis majoritaris de Gas Natural Fenosa, no més tard del 22 de març, així com al nomenament, no més tard de la data de tancament de la compravenda, de tres persones designades per la societat del fons britànic com a membres del consell d'administració de la gasista, en substitució dels tres representants amb els quals actualment compta Repsol en el màxim òrgan de govern.

TRASPÀS EN UN MOMENT DE CANVIS A GAS NATURAL FENOSA

Aquest traspàs en l'accionariat de Gas Natural Fenosa, que deixarà en mans així de dos fons d'inversió el 40% de la seva capital, es produeix en un moment de canvis en el grup energètic, després del relleu en la seva cúpula amb el nomenament de Reynés com a nou president executiu, que relleva en el càrrec Isidre Fainé, i la sortida de Rafael Villaseca com a conseller delegat.

Criteria Caixa es mantindrà com el principal accionista de Gas Natural Fenosa, amb una participació del 24,4%, seguit ara de CVC i GIP, que compten cadascun amb el 20% del capital, mentre que Sonatrach és el quart màxim accionista amb un 4%.

El fons CVC és un clàssic inversor en el mercat espanyol, en què actualment es troba present en el capital de companyies com CLH, on és el primer accionista amb un 25%, Cortefiel, Deoleo o Vitalia Home, a més d'haver passat per Abertis, El Árbol o l'operador R, entre d'altres.

El desembarcament de CVC al capital de Repsol li permetrà influir en el pla estratègic que té previst elaborar la gasista de la mà del seu nou primer executiu en el primer semestre d'aquest any.

FI A UNA LLARGA RELACIÓ DE REPSOL AMB GAS NATURAL

La sortida de la petroliera del capital de la gasista posa fi a una relació que es remuntava al 1991, quan es va constituir Gas Natural SDG, fruit de la fusió entre la Catalana de Gas i Gas Madrid i dels actius de distribució de gas canalitzat aportats per Repsol, llavors encara pertanyent a l'Institut Nacional d'Hidrocarburs.

La marxa total de Repsol de Gas Natural Fenosa era un secret a veus des que la companyia va confirmar el passat mes de gener que havia rebut "mostres d'interès" de diversos inversors, entre els quals hi ha el fons CVC, per la seva participació del 20% en la gasista.

Ja el setembre del 2016, Repsol va fer el primer pas en la sortida de Gas Natural Fenosa quan, juntament amb Criteria Caixa, van acordar la venda d'un 20% de Gas Natural Fenosa al fons nord-americà GIP per uns 3.802 milions d'euros mitjançant un acord en el qual cadascun dels socis es va desprendre d'un 10% del capital.

Aquesta operació posava a més fi al pacte parasocial per al control conjunt de Gas Natural Fenosa subscrit el gener del 2000 entre Repsol i La Caixa.

Des de llavors, Repsol ja havia deixat clar que aquesta participació a Gas Natural Fenosa havia deixat de ser considerada l'actiu estratègic de sempre per passar a ser "un actiu més, sotmès a qualsevol tipus de reflexions en tot moment".

"No tenim cap fidelitat a cap actiu", va assenyalar el president de Repsol, Antonio Brufau, en la passada junta d'accionistes de la companyia.

Repsol, que presentarà la setmana vinent els seus resultats del 2017, actualitzarà en aquesta primera meitat de l'any el seu pla estratègic, que va projectar l'octubre del 2015 i que està vigent fins al 2020, amb la finalitat d'adaptar el seu 'full de ruta'.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés