Publicat 07/04/2024 11:53

L'Athletic Club venç la seva anhelada Copa

Athletic Club, campió de Copa
Joaquin Corchero / AFP7 / Europa Press

Els de Valverde trenquen amb 40 anys de sequera en una renyida final contra el Mallorca que s'ha decidit en els penals

SEVILLA, 7 abr. (de l'enviat especial d'EUROPA PRESS, Manuel Polo) -

L'Athletic Club ha aixecat la seva 24a Copa del Rei a Sevilla aquest dissabte després d'imposar-se en el torn de penals a l'RCD Mallorca. Així, els bascos tornen el títol a Bilbao 40 anys després en una final molt disputada.

Els blanc-i-vermells han aconseguit la seva anhelada Copa després de cinc finals consecutives perdudes al segle XXI. La Copa s'ha decidit en penals, un desenllaç signat pel Mallorca i amb una celebració prèvia al sorteig entre els capitans, que havia guanyat Muniain triant la porteria dels aficionats per resoldre el partit.

La tanda de gols va arrencar amb Muriqi, que va enganyar Agirrezabala. Raúl García tampoc no va fallar, si bé Greif va encertar el lloc. En el segon llançament va emergir la figura de Julen, parant la pilota de Morlanes amb una estirada cap el seu costat dret. Posteriorment, Muniain va avançar l'Athletic en la tanda. El tercer del Mallorca va acabar a la graderia de La Cartuja, i Vesga no va fallar per donar doble avantatge a l'Athletic, que va retallar Antonio Sánchez. El decisiu va ser de Berenguer i la resta ja és història blanc-i-vermella.

En la graderia, la victòria dels bascos va ser aclaparant, amb gairebé tres quarts de camps copats per aficionats de l'Athletic Club. Una afició blanc-i-vermella que, aquest cop, no va xiular de manera unànime l'himne nacional espanyol i es va emocionar en veure el seu equip, per fi, guanyar la Copa. El Mallorca va tenir les seves ocasions i va començar fins i tot per davant, però se li va esfumar el seu segon torneig.

EL MALLORCA VA ATACAR PRIMER, PERÒ L'ATHLETIC ES VA SABER REFER

La primera arribada de l'Athletic no es va fer esperar, i Nico Williams va aprofitar un error al centre del camp per córrer des del centre del camp fins a la porteria de Greif, si bé el seu xut amb l'esquerra es va desviar. El pla dels de Javier Aguirre era bastant clar, i des del primer moment van aprofitar el poder aeri de Muriqi amb constants pilotes llargues.

L'eufòria inicial de l'Athletic, esperonat per l'afició, va continuar durant els primers compassos del partit i el Mallorca amb prou feines va poder sortir del seu camp. Malgrat això, durant el primer quart d'hora cap dels dos equips va ser capaç de tenir claredat en l'últim terç de camp per generar perill.

No va ser fins al minut 16 quan Greif va haver d'intervenir després d'una rematada ajustada de Galarreta des de la frontal. Seria el primer dels dos intents del migcampista de l'Athletic, que en va tenir un altre des de dins de l'àrea després d'una gran acció per banda de Nico, però la rematada va topar amb Raíllo.

La resposta del Mallorca va arribar només un minut després després d'una pèrdua del mateix Nico Williams que va aprofitar Muriqi per rematar des de la frontal, amb la qual va obligar Julen a intervenir per primera vegada. Seria l'avantsala del gol del Mallorca. Tan sols un minut després, Dani Rodríguez va aprofitar una pilota morta a l'interior de l'àrea de l'Athletic, després d'una gran parada d'Agirrezabala, per col·locar la pilota a l'esquadra dreta de la porteria (0-1).

Els fantasmes dels blanc-i-vermells de les cinc finals perdudes al segle XXI els van començar pesar, imprecisos en la passada en els següents minuts. Fins el minut 29 no va arribar la següent aproximació dels 'lleons' amb una rematada molt desviada de Sancet de volea. Aquesta acció va tornar a connectar els d'Ernesto Valverde, que van tenir dues rematades més, de Guruzeta i De Marcos.

La més clara de l'Athletic arribaria tan sols cinc minuts després, amb una pilota a l'espai que va plantar Iñaki Williams en el mà a mà, però després d'un control defectuós va perdre l'avantatge i va acabar cedint la pilota al seu germà Nico que ni tan sols va poder rematar. El Mallorca es va salvar, i no seria la primera vegada, ja que al següent atac, Nico, després d'una bona jugada per banda amb Yuri, va acabar batent Greif, però estava en fora de joc.

Després del descans, el Mallorca va arrencar amb força, i en el primer minut Larin es va plantar davant d'Agirrezabala que, amb una sensacional parada va evitar el segon gol. Malgrat això, no va ser dolenta l'arrencada de l'Athletic, que amb rematades de Galarreta es va tornar a aproximar a la porteria de Greif en el que seria el preludi del gol de l'empat.

En el minut 50, Nico Williams va connectar amb Sancet dins de l'àrea i aquest no va fallar en l'u contra u. Partit nou i tota la segona part per davant. La Cartuja es va convertir en un improvisat San Mamés. Una embranzida que els de Valverde van aprofitar per arraconar a la seva pròpia àrea el Mallorca amb rematades de Sancet i Nico.

El partit va entrar en efervescència i Nico s'hi sentia a gust. L'internacional espanyol es desmarcava amb facilitat i va estar a punt de marcar el 2-1, però ni Guruzeta ni el seu germà van encertar a rematar. Els d'Aguirre van despertar de la seva letargia amb entrades de Morlanes i Antonio Sánchez.

Després, el ritme del partit va baixar i el Mallorca va tornar a trobar la comoditat. I entre això, la por a perdre i l'ofici dels d'Aguirre, el partit es va veure abocat a la pròrroga. Un temps extra que va arrencar amb canvis en tots dos equips: Muniain, Raúl García i Berenguer en l'Athletic i Maffeo, en el Mallorca.

La primera oportunitat clara del temps extra va d'Iker Muniain, per l'Athletic, que en un intent de volea va enviar la pilota per sobre del travesser. També va tenir una boa ocasió en una falta notablement executada i que amb prou feines va passar uns centímetres a l'esquerra de la porteria mallorquina. Van ser les dues úniques accions destacades d'uns primers 15 minuts de pròrroga amb poc ritme.

La iniciativa va continuar sent de l'Athletic en els segons 15 minuts, i la més clara la va tenir Nico Williams. El petit dels germans no va encertar en la rematada després d'una passada boníssima de De Marcos des de la línia de fons. Ocasió a la qual va respondre Muriqi amb un cop de cap que va fer intervenir Agirrezabala.

FITXA TÈCNICA.

--RESULTAT: ATHLETIC CLUB, 1 - RCD MALLORCA, 1 (0-1, al descans).

--EQUIPS.

ATHLETIC CLUB: Agirrezabala; De Marcos, Vivian, Paredes, Yuri (Lekue, min.105); Galarreta (Unai Gómez, min.80), Prados (Vesga, descans); Iñaki Williams (Berenguer, min.91), Sancet (Muniain, min.91), Nico Williams; Guruzeta (Raúl García, min.91).

RCD MALLORCA: Greif; Gio, Valjent (Maffeo, min.91), Raíllo, Copete (Nastasic, min.105), Lato (Van der Heyden, min.110); Darder (Morlanes, min.62), Samu Costa, Dani Rodríguez (Radonjic, min.73); Larin (Antonio Sánchez, min.62) i Muriqi.

4 - 2, Berenguer, gol.

--ÀRBITRE: Munuera Montero (C.Andaluz). Va amonestar Paredes (min.27) per part de l'Athletic. I Muriqi (min.90+1) i Radonjic (min.119) del Mallorca.

--ESTADI: Estadi de La Cartuja, 60.000 espectadors.