Publicat 06/08/2021 14:31CET

Laporta apunta al topall salarial, a LaLiga i a la Junta anterior com a culpables de l'adéu de Messi

Archivo - Arxiu - Joan Laporta i Lionel Messi
Joaquin Corchero / AFP7 / Europa Press - Archivo

"Messi ha mostrat la seva voluntat de quedar-se, estic trist però també convençut que hem fet el millor per al FC Barcelona"

El president explica que hi ha 487 milions de pèrdues en l'última temporada, fruit de la "calamitosa" gestió de Bartomeu i la seva Junta

BARCELONA, 6 ago. (EUROPA PRESS) -

El president del FC Barcelona, Joan Laporta, ha explicat aquest divendres la versió del club sobre la marxa de Leo Messi, confirmada aquest dijous, i ha assegurat que es deu a la mala situació econòmica del club, sense marge salarial per la "calamitosa" gestió de la Junta anterior, a haver de complir amb el 'fair play' financer de LaLiga i per no voler hipotecar el futur del club per acceptar un acord de LaLiga amb un fons inversor que seria l'única via per inscriure a Messi.

"Sense tenir marge salarial, perquè la Junta anterior amb la seva acció talentosa va excedir el límit salarial, no hi ha hagut temps de reconduir la situació. I l'única via per tenir massa salarial per inscriure a Messi passava per acceptar una operació (la de LaLiga amb el fons CVC) que no veiem de cap manera interessant per al Barça, per l'import i pel fet que posa a la disposició d'aquesta operació, durant 50 anys, part dels drets audiovisuals del Barça", va esgrimir en roda de premsa.

Laporta va assegurar que hi havia acord amb Messi perquè seguís un mínim de dues temporades més al Camp Nou, però que no es va poder fer efectiu per la impossibilitat d'inscriure aquest contracte, que va arribar a tenir dues formes diferents (dos anys a pagar en cinc, o cinc anys amb menys salari per any), dins del límit salarial i el 'fair play' financer marcat per LaLiga.

"Leo es volia quedar al Barça, nosaltres volíem que es quedés. El fet que es volgués quedar va ser determinant, la seva voluntat de voler-se quedar. Però aquest joc, aquest procés, ha arribat a un moment en què has de plantar-te i deixar les emocions fora, analitzar-ho amb rigor i fredor que aporten els números. I dins de LaLiga, ens hem d'acollir aquesta norma encara que pensem que hauria d'haver estat més flexible. Però la norma la coneixíem, no la podíem complir per l'herència rebuda", va argumentar.

Quant a l'acord entre jugador i club, va anar més enllà. "Estàvem molt emocionats amb les dues opcions de contracte, amb el contracte de dos anys a pagar en cinc arribem fins i tot a encaixar les mans. També emocionats amb el contracte de cinc anys. Ahir havíem d'estar signant, però les circumstàncies han fet que s'arribi a aquesta situació i a aquesta solució", va lamentar.

I, entre aquests motius que porten al Barça i a Messi a separar els seus camins, està també la mala situació econòmica del club. "Voldria dir que hem rebut una herència nefasta. Això ha fet que la massa salarial esportiva sigui del 110 per cent respecte als ingressos totals del club. No tenim marge salarial. Les normes que regeixen LaLiga passen per un 'fair play' financer que marca límits i no tenim marge", va reiterar.

Per tot això, té clar qui o què són culpables a l'hora de no poder seguir comptant amb Messi. "La base de tot és la calamitosa i nefasta gestió de les Juntes anteriors. És un llast que no se soluciona d'un dia per l'altre. Per fer l'auditoria han trigat dos mesos, i són primeres conclusions per una trama que inclou el 'Barça Gate' o l''Espai Barça', quan no és una cosa, és una altra", va argumentar.

"Però mirarem endavant, i amb les decisions de l'auditoria haurem d'actuar. Igual que vaig dir que no faria servir el retrovisor, no vull ser cooperador necessari de coses que són delictives i incorrectes. És una mala gestió, són decisions que ens costa entendre com es van prendre. Molt pressionats haurien d'estar", va aprofundir Laporta, que va donar a entendre que prendrà mesures contra Bartomeu i la seva Junta.

I, sobre el 'fair play' financer de LaLiga, va ser clar. "No vull fer victimisme. La normativa ja la coneixíem, però ells no em poden fer acceptar una operació que pensem que paguen una tercera part del que nosaltres creiem. Entenc que alguns clubs ho acceptin, però nosaltres som el Barça. No hipotecaré el llarg termini pel curt termini. Ens plantem. Això té conseqüències, però per sobre de tot està la institució, el FC Barcelona", va recalcar.

A nivell personal, va ser clar: "Messi s'ho mereix tot, ha mostrat la seva voluntat de voler quedar-se al Barça i la seva estima pel Barça. Estic trist però també estic convençut que hem fet el millor per als interessos del FC Barcelona".

Laporta, aquesta vegada, va moure fitxa ràpid. Amb prou feines hores després que el dijous a la tarda el club confirmés que Leo Messi no seguiria vestint de blaugrana, el president va voler donar explicacions als mitjans i no donar lloc a especulacions. Va donar la cara pel club, va explicar els motius que, des del seu punt de vista i el de l'entitat, van portar a no poder retenir al jugador argentí, la versió del qual podria arribar més endavant.

HOMENATGE A MESSI, COM EL '10' VULGUI

Hi haurà un homenatge del club a Leo Messi i serà com l'argentí vulgui. Així de clar va ser Laporta. "L'homenatge serà el que Leo Messi vulgui. Li faríem un homenatge diari a Messi, pel que ha donat al Barça. Però estem en aquesta situació de restriccions sanitàries que sembla ser que ho fa complicat. Però espero veure algun dia l'homenatge que mereix Messi a Can Barça", va augurar.

Sense Messi, la veritat és que l'equip necessita aire fresc i obrir una nova era. "Nosaltres volíem que el 'post Messi', aquesta etapa que s'inicia avui, fos d'aquí dos anys. Però s'ha avançat el 'post Messi' aquests dos anys, tots voldríem seguir gaudint de la màgia de Leo més anys però no pot ser", va lamentar.

Una nova etapa que s'obrirà amb canvis, però tirant d'una plantilla de "professionals i talent" que han de portar al Barça "al camí dels èxits". "Els he vist expectants, crec que que van assimilant que el futur és esplendorós. Hi ha jugadors amb ganes de demostrar el seu talent, amb el somni de triomfar aquí. Penso que el club imprimirà molta professionalitat, exigirà molta implicació i alhora donarem màxim suport a jugadors i cos tècnic", va esgrimir després de visitar la plantilla, a la Ciutat Esportiva, abans de la seva compareixença pública.

EN BREU, DETALLS DELS 487 MILIONS DE PÈRDUES

Molt més greu és la situació econòmica del club. De no ser així, l'encaix del nou contracte de Messi dins del 'fair play' financer de LaLiga hauria estat possible. "Les pèrdues previstes eren de l'ordre de 200 milions, però seran de 487 milions, que és molt", va apuntar Laporta.

"Donarem detalls i posarem en coneixement dels socis les conclusions de l'auditoria. Són les conclusions que ens han portat a fer el tancament que hem fet, que posarà de manifest la realitat del club quant a pèrdues i endeutament. És cert que la situació real del club en conseqüència de l'herència rebuda ha influït a l'hora de posar-ho tot en la balança i prendre la decisió respecte a Messi", va asseverar sobre aquest tema.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés