Publicat 26/01/2019 12:19

Laia Sanz: "La màgia del Dakar era anar a patir, ara la gent es queixa molt"

Laia Sanz, campiona del ralli Dakar de 2019 en una visita a Europa Press
EUROPA PRESS

"Si al novembre em diuen que acabo onzena no m'ho crec"

"Fernando Alonso donaria atractiu, per el Dakar ja és una carrera molt important i meditica"

MADRID, 26 gen. (EUROPA PRESS) -

La pilot espanyola Laia Sanz (KTM) ha realitzat balan d'un "Dakar especial" en el qual "la falta de forces es va suplir amb illusió" fins a finalitzar en l'onzena posició de la classificació de motos i, encara que garanteix la seva participació el 2020, ha demanat un canvi a l'organització perqu la prova recuperi la seva tradició de "anar a patir", aquesta "mgia" que no coneix una nova generació de pilots que de vegades "es queixa molt".

"Com més passen els dies més contenta estic. Si al novembre em diuen aix no m'ho crec perqu estava realment malament i pensava que ni aniria al Dakar i que si anava, no acabaria. Trobar-me més o menys bé i anar fent cada dia va ser un regal. Pensant en les circumstncies ha estat el meu millor Dakar, és el que més he gaudit. La falta de forces s'ha suplert amb illusió. Als mals moments s'aprn més que en els bons i per aix aquest Dakar ha estat especial", reflexiona Sanz en una entrevista concedida a Europa Press.

Repassant com va ser la prova, explica que "la primera etapa va ser durilla", ja que es "trobava molt lenta després de quatre mesos sense tocar la moto". "Vaig arribar la trenta i escaig, que no és el meu lloc, per vaig ser llesta i m'ho vaig prendre amb calma. Encara així em costava veure que davant a gent més lenta que jo. Anava amb una mica de por i desconfiana, no agafava el 'feeling'. A partir del tercer dia vaig comenar a agafar molt ritme", recorda.

La pilot de Corbera de Llobregat va patir l'any passat una doble infecció vírica i bacteriana que va arribar a afectar-li al cor i que li va fer témer no només per aquest Dakar, sinó per la seva carrera, per de la qual ja est recuperada. "Ara mateix estic rebentada, per és el cansament normal després del Dakar. Em trobo sana, que és l'important", diu, afegint que no existeixen certeses amb aquest tipus de malalties.

"No sé si puc tornar a patir alguna cosa així. Vaig agafar un bacteri que qualsevol pot agafar. Em va passar quan estava passant una mononucleosis i en estar una mica fluixa vaig agafar la infecció d'aquest bacteri punyeter. Tots estem exposats a agafar coses per molta cura que tinguem. A més, nosaltres amb tot el que viatgem a pasos extranys és fcil agafar qualsevol cosa", analitza.

Superada aquesta situació, mira al futur i avana que li "agradaria molt córrer en cotxes algun any". "Per hauria de ser amb un cotxe competitiu perqu m'agradaria veure realment fins a on puc arribar. De moment l'any que ve torno a córrer amb moto segur amb KTM i després ja veurem".

NOSTLGIA PER LES "EMBOLICADES GROSSES" D'ANTANY AL DAKAR

Quant a aquesta nova edició disputada íntegrament al Perú i gairebé exclusivament sobre dunes de sorra, la catalana demana "pensar com era el Dakar fa 20 anys", quan "molta gent quedava fora de la carrera i aix era part de la mgia, anar a patir".

"És del que es tracta. Ara la gent es queixa molt. El bonic de la carrera és que et porta al límit. L'organització ho ha tingut fcil aquest any per salvar el Dakar. És clar que no és el Dakar que més ens ha agradat, per han fet un bon treball", abrigalla a l'organització, encara que afegeix que aquest any "ha faltat navegació".

"El problema és que hi ha una generació nova de pilots molt rpids que vénen del motocrs i que quan es perden es queixen que el 'roadbook' no estava bé. Falta una mica de cultura 'dakariana'. Entenc que és difícil muntar una carrera així tal com est el món, per a mi m'agradaria que tornés a aix", demana.

En aquest sentit, recorda que en el passat es donaven "embolicades grosses" amb avaries i extraviaments que deixaven fora a grans favorits, alguna cosa que li donava "molt inters a la carrera". "Aquest any en motos ens vam perdre una mica un dia, per la resta no hi ha hagut embolicades. L'últim dia els primers es van jugar la victria en pocs minuts i aix no és normal, haurien d'arribar a l'últim dia amb una hora de diferncia", reclama.

"ALONSO DONARIA ATRACTIU, PER EL QUE FA FALTA ÉS UN BON RECORREGUT"

Preguntada pel seu compatriota Joan Barreda, que un any més va haver d'abandonar quan es trobava en la baralla pel títol, Sanz opina que "al Dakar pots tenir mala sort un any, per tants anys dolents anys ja no és mala sort". "El Dakar ho guanyen pilots rpids, per sobretot el pilot més intelligent. No val sol donar gas. Rpids com ell hi ha deu homes i el nivell del Dakar ha pujat molt", reflexiona.

En quant a la possibilitat que Fernando Alonso participi al Dakar 2020, reconeix que el doble campió mundial de Fórmula 1 "donaria atractiu a la carrera perqu un nom com ell va on vagi arrossega moltíssim", per que "el Dakar de per si mateix ja és una carrera molt important i meditica".

"Més que aix espero que l'organització treballi en un bon recorregut per a l'any que ve. Aix és el que més li convé a la carrera. No serviria de res tenir un altre Dakar rar com aquest any amb un Fernando Alonso", finalitza.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés