Publicat 12/01/2018 17:46

El Govern central actualitza la normativa sobre la comercialització dels drets d'explotació del futbol

MADRID, 12 gen. (EUROPA PRESS) -

El Consell de Ministres ha aprovat un Reial decret pel qual es desenvolupa el Reial decret Llei de mesures urgents en relació amb la comercialització dels drets d'explotació de continguts audiovisuals de les competicions de futbol professional, aprovat el 30 d'abril del 2015, norma per la qual es va establir un sistema de venda centralitzada dels drets de televisió de la Lliga de Futbol Professional.

Així ho ha anunciat aquest divendres 12 de gener el ministre portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, en la roda de premsa posterior a la reunió de l'Executiu, la primera d'aquest any 2018, que ha estat presidida pel cap del Govern, Mariano Rajoy.

Segons ha concretat l'Executiu, el Reial decret aprovat estableix que cada entitat participant en el Campionat Nacional de Lliga haurà de complir amb una sèrie d'obligacions econòmiques, en proporció als ingressos que obtingui per la comercialització conjunta.

D'aquesta manera, les entitats hauran de lliurar a LaLiga un 3,5% dels seus ingressos, que anirà a parar a un Fons de Compensació del que podran beneficiar-se les entitats que descendeixin de categoria, i a la Real Federació Espanyola de Futbol (RFEF) un 1% com a contribució solidària al desenvolupament del futbol aficionat.

Així mateix, les entitats hauran de lliurar al Consell Superior d'Esports (CSD) fins a un 1% dels ingressos per finançar els costos dels sistemes públics de protecció social dels esportistes d'alt nivell i, si escau, els convenis especials que permetin la seva inclusió en el Règim Especial de Treballadors Autònoms. A més, podrà també destinar-se part d'aquest percentatge a finançar ajudes per a esportistes que participin en competicions internacionals.

També hauran de lliurar al CSD un 0,5% per a ajudes al futbol femení, al futbol aficionat i al foment del moviment associatiu de la modalitat esportiva de futbol. A més, el Reial decret aprovat aquest divendres regula la funció arbitral del Consell Superior d'Esports per al compliment d'aquestes obligacions.

En relació amb el Fons de Compensació, la nova norma estableix, al costat d'altres previsions, que serà LaLiga l'encarregada de gestionar-ho i de fixar l'import que correspongui satisfer cada entitat que tingui dret a percebre aquestes compensacions. D'aquesta manera, la distribució de les quantitats s'haurà de realitzar conforme a les normes i criteris i segons el procediment que aprovi l'Assemblea General de LaLiga, i hauran d'incorporar-se als seus estatuts o reglaments que s'aprovaran definitivament en el CSD.

Sobre la contribució al desenvolupament del futbol aficionat, es fixen els criteris de repartiment entre les federacions autonòmiques i la destinació dels ingressos. Quant al repartiment a les federacions, es troben les llicències i els coeficients de "llicències i població" i "extensió i llicències".

Per la seva banda, pel que fa als ingressos, es recullen, entre d'altres, el suport a la participació en competicions oficials d'àmbit estatal, autonòmic o territorial, la promoció del futbol femení, l'organització de cursos de formació d'àrbitres, el desenvolupament d'activitats de suport a les seleccions autonòmiques, o la contribució al finançament dels costos d'expedició de llicències de persones amb ingressos que no superin en dues vegades l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples o llicències de menors els pares de les quals o tutors es trobin en situació d'atur.

ESPORTISTES D'ALT NIVELL

Méndez de Vigo ha explicat, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, que la contribució a la protecció social dels esportistes d'alt nivell és una mesura que afectarà "a més de 4.000 esportistes que, per primera vegada", veuran finançades, en els termes establerts en la norma, el pagament de les seves quotes de Seguretat Social, ja siguin les del Règim General o ja siguin les del Règim Especial de Treballadors Autònoms, com a conseqüència del treball que desenvolupin per compte propi o per haver signat un conveni especial per a esportistes d'alt nivell.

No obstant això, l'Executiu ha aclarit que no podran accedir a aquestes ajudes els esportistes d'alt nivell que desenvolupin la seva activitat en equips adscrits a clubs inscrits a LaLiga, en els seus equips depenents o filials de l'especialitat de futbol, ni els esportistes que obtinguin ingressos vinculats a la seva activitat esportiva que excedeixi de l'import que s'estableixi anualment en la corresponent resolució del CSD.

En l'àmbit del futbol femení i afeccionat, ha detallat que es veuran beneficiats del pagament d'ajudes al finançament de les quotes empresarials i dels treballadors corresponents a la contractació d'esportistes i tècnics, sobre la base d'un Reial decret del 26 de juny del 1986. En l'àmbit del foment del moviment associatiu, abasta associacions o sindicats d'esportistes, àrbitres, entrenadors i preparadors físics corresponents a les especialitats adscrites a la modalitat esportiva de futbol.

No obstant això, segons ha precisat l'Executiu, no tindran dret a percebre les mateixes els clubs o Societats Anònimes Esportives adscrites a LaLiga que comptin amb equips depenents o filials que participin a la Primera Divisió de futbol femení o a la Segona Divisió B del Campionat nacional.

Finalment, el Govern ha assegurat que, després de l'aprovació d'aquest Reial decret, el CSD té llistes ja sengles resolucions per a la concessió de les ajudes en l'àmbit de la protecció social dels esportistes d'alt nivell i ajudes a esportistes que participin en competicions internacionals, i per a la protecció social en el futbol femení i en l'afeccionat i el foment de moviment associatiu.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés