La Fiscalia demana 5 anys de presó per a Xabi Alonso per un presumpte frau a Hisenda de 2 milions d'euros

Xabi Alonso
EUROPA PRESS - Archivo
Publicat 21/3/2018 12:08:39CET

MADRID, 21 Mar. (EUROPA PRESS) -

La secció de Delictes Econòmics de la Fiscalia Provincial de Madrid ha sol·licitat cinc anys de presó per a l'exfutbolista Xabi Alonso per la presumpta comissió de tres delictes contra la Hisenda Pública durant els exercicis fiscals del 2010, 2011 i 2012.

El representant del Ministeri Públic reclama la mateixa pena per al seu assessor fiscal, Ivan Zaldúa Azcuenaga, i per a l'administrador de la societat Kardazli Comercio Serviços de Consultoría e Investimentos LDA, Ignasi Maestre Casanova.

A cadascun d'ells, a més, els exigeix el pagament d'una multa de 4 milions d'euros i en concepte de responsabilitat civil els demana l'abonament de manera conjunta i solidària de 2.032.845 euros a l'Agència Tributària, això és, la quantitat total del perjudici econòmic que hauria provocat a l'Administració Tributària, més els interessos generats.

L'escrit d'acusació del Ministeri Públic assenyala que, a mitjans del 2009, els tres acusats es van posar d'acord per "articular una aparent cessió de l'explotació dels drets d'imatge de l'exfutbolista amb la intenció que obtingués un benefici fiscal il·lícit". Així, el 9 d'agost d'aquest mateix any Alonso, assessorat per Zaldúa, suposadament va subscriure un contracte pel qual "simulava la cessió de l'explotació dels seus drets d'imatge a la societat Kardzali, situada a Madeira i l'administrador de la qual era Ignasi Maestre".

Segons les investigacions de la Fiscalia, aquesta mercantil, en la qual Maestre ocupava també des del 16 d'abril el càrrec de gerent, pertanyia a una societat resident a Panamà de la qual Alonso era el titular del cent per cent de les participacions socials des del 16 de desembre del 2009.

Per a la Fiscalia, l'"aparent" cessió dels drets d'imatge es va dur a terme quan l'exfutbolista gaudia de la seva condició de "no resident" a Espanya, "si bé va mantenir aquesta estructura formal" durant els anys següents i, "almenys fins al 2012", tenint durant aquest temps la condició de resident fiscal espanyol.

Entre el 2009 i 2012, Xabi Alonso, segons la Fiscalia, va explotar la seva imatge a diferents empreses que el contractaven amb l'ajuda dels altres dos acusats sense fer un "ús real" de la societat que es trobava a Madeira "convertint aquesta entitat en un mer instrument formal d'ingressos i pagaments que no va desenvolupar cap funció en l'explotació de la imatge de l'acusat".

D'aquesta manera, Kardazli Comercio Serviços de Consultoría i Investimentos LDA. va percebre entre els exercicis 2010-2012 un rendiment d'activitats econòmiques "aparentment" derivat de l'explotació dels drets d'imatge d'Alonso de 2.083.400 euros, que van haver d'integrar-se a la base imposable de l'IRPF dels exercicis corresponents. La Fiscalia fixa que totes aquestes operacions van suposar un perjudici a l'Administració Tributària de 2.032.845 euros.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.