Publicat 24/10/2021 12:57CET

La Federació Espanyola de Pàdel "lamenta" la decisió de les jugadores de no disputar el Campionat d'Espanya

Archivo - Arxivo - Cartell promocional del Campionat d'Espanya de Pádel 2021, que es disputarà del 24 al 31 d'octubre en el WiZink Center de Madrid
PRENSA CAMPEONATO DE ESPAÑA DE PÁDEL - Archivo

Assegura que l'incentiu econòmic a alguns jugadors masculins és "un fet aliè" a la federació i "una pràctica fora de lloc"

MADRID, 24 oct. (EUROPA PRESS) -

La Federació Espanyola de Pàdel (FEP) ha lamentat la decisió de les jugadores de no participar en el XXXVIIè Campionat d'Espanya de Pàdel en conèixer que alguns jugadors masculins cobraran un incentiu econòmic per disputar el torneig i ha afirmat que el pagament de contraprestacions econòmiques a determinats jugadors per afavorir la seva presència és "un fet aliè" a la federació i "una pràctica fora de lloc".

"La FEP lamenta el malestar de les esportistes i respecta la posició que han decidit adoptar". Així es va expressar directament el president, Ramón Morcillo, en la reunió que va mantenir aquest passat dimecres 20 d'octubre a Còrdova amb una àmplia representació de les jugadores. En aquesta trobada, el màxim responsable federatiu va escoltar de primera mà totes les observacions de les esportistes i va destacar "el compromís de la Federació Espanyola de Pàdel amb l'esport igualitari", ha assenyalat l'organisme federatiu en un comunicat.

A més, va subratllar que la institució ofereix un "tractament equitatiu" a jugadors i jugadores quant a "repartiment de premis, horaris, instal·lacions, condicions de joc o logística", i que en el Campionat d'Espanya té definit "un tractament igualitari". "Un exemple és l'edició del 2020, en què hi va haver la mateixa quantitat de premis (30.000 euros a cadascun dels dos quadres), es van establir les mateixes seus per a homes i dones, es va fer un ús equitatiu de les dues pistes principals, es va repartir de manera igualitària el temps de retransmissió i se'n va fer la mateixa cobertura informativa", ha destacat, i que així mateix seria aquest 2021.

Així, creu que el focus de la polèmica es deu exclusivament a una iniciativa que va sorgir en l'àmbit de l'empresa organitzadora del Campionat d'Espanya, Urban Event, encaminada a "incentivar la participació de determinats jugadors mitjançant aportacions econòmiques particulars". "Es tracta d'un fet aliè per complet a la FEP i que un grup de jugadores l'ha percebut com un greuge comparatiu que qüestiona l'esmentat principi d'igualtat en l'esport que preval en l'actuació federativa i, en concret, en les seves competicions oficials", ha subratllat.

"Tot i que és cert que aquest tipus de fets passen en competicions no oficials de diverses disciplines esportives, el pagament de contraprestacions econòmiques a determinats jugadors per afavorir la seva presència en una competició oficial de la FEP és una pràctica fora de lloc. La Federació Espanyola i la seva responsabilitat com a institució està per sobre de la participació de qualsevol esportista, sigui quin sigui el seu nivell, nacionalitat i prestigi", ha afegit.

En aquest sentit, la FEP ha explicat que quan va tenir coneixement d'això es va posar en contacte amb l'entitat organitzadora i amb el grup de jugadores per fer-los saber la seva posició. "Les jugadores van rebre el president a Còrdova fa tres dies en una trobada en què van manifestar la seva intenció de sotmetre a votació la seva participació en el Campionat d'Espanya de Pàdel", ha explicat.

"Al mateix temps, el màxim representant de la FEP va fer saber a l'empresa organitzadora de la prova el seu malestar per la iniciativa i el rebuig a aquest tipus de pràctiques en l'organisme federatiu. Urban Event va assumir l'error, va demanar disculpes i va iniciar les converses amb les jugadores per readreçar la situació", ha continuat.

Com no totes les parelles inscrites han renunciat a participar, es procedirà a tornar a sortejar el quadre femení. "La FEP, en el marc del seu compromís institucional amb la promoció del pàdel amb igualtat, manté la celebració del Campionat d'Espanya de Pàdel tal com estava definit: repartiment de 60.000 euros de manera igualitària entre els quadres masculí i femení, distribució equitativa dels horaris de joc i les seus, dedicació del mateix temps de retransmissió a les dues modalitats i, en general, un tractament escrupolosament respectuós amb el compliment dels principis que sustenten un esport en igualtat de condicions entre homes i dones", ha afirmat.

Aquest dissabte, les integrants del quadre femení del Campionat d'Espanya de pàdel, que se celebra del 24 al 31 d'octubre al WiZink Center de Madrid, han confirmat que no participaran en l'esdeveniment. "Un gran nombre de les jugadores de pàdel inscrites en el Campionat d'Espanya de Pàdel 2021, han tingut coneixement que a determinats jugadors de pàdel se'ls ha ofert una retribució econòmica per la seva participació en el citat campionat, que no està inclosa en la dotació econòmica oficial del campionat", indiquen en un comunicat que van publicar aquest dissabte.

Les jugadores consideren que "no s'ha ofert ni proposat a les jugadores participants en la competició". "Ens hem posat en contacte amb la Federació Espanyola de Pàdel i ha manifestat el seu desconeixement d'aquests fets, en indicar que ha delegat en una empresa privada l'organització del campionat, i que en tot cas és aquesta empresa la que ha fet aquesta pràctica reprovable".

"Considerant la majoria del col·lectiu de jugadores que aquesta manera d'actuar suposa incórrer en pràctiques que falten al respecte i a la consideració de les jugadores de pàdel i són contràries al principi d'igualtat, han decidit no participar en la Competició, lamentant que comportaments aliens als valors i principis de l'esport privin el pàdel, tots els que defensen aquest esport, i els aficionats de la seva participació en aquest Campionat", afegeixen.

A conseqüència d'aquesta decisió, el CEO d'Urban Event, entitat organitzadora del Campionat d'Espanya de Pádel 2021, Pedro San Román, ha presentat la seva dimissió mitjançant un comunicat. "Vull manifestar les meves disculpes pel malestar que un error organitzatiu ha provocat en el grup de jugadors i jugadores participants i els vull oferir les meves més sinceres disculpes", ha dit.

"L'únic objectiu d'aquesta mesura era assegurar la participació dels jugadors que estan més avançats en el rànquing i així incrementar encara més l'atractiu i la visibilitat del torneig. Sense ser conscients d'això, aquesta iniciativa s'ha entès com un greuge comparatiu per la resta del grup de jugadors participants, cosa que assumeixo directament com un error de l'organització i, per això, demano disculpes a totes les persones i entitats afectades", afegeix en el seu comunicat.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés