Publicat 7/12/2019 18:58:24 +01:00CET

El COI demana "sancions més dures" en el cas de dopatge rus

La bandera olímpica, a Lausana.
COI

MADRID, 7 des. (EUROPA PRESS) -

La 8a cimera olímpica, celebrada aquest dissabte a Lausana (Suïssa) sota l'organització del Comitè Olímpic Internacional (COI), ha demanat aplicar "sancions més dures" als responsables del cas de dopatge a Rússia i de la manipulació de les seves dades.

Aquesta recomanació ha arribat només dos dies abans que l'Agència Mundial Antidopatge (AMA) decideixi si ha de prohibir una altra vegada la participació d'esportistes sota bandera russa en les competicions internacionals.

En la cimera ha intervingut el president de l'AMA, Craig Reedie, al costat del vicepresident electe Yang Yang i el president del COI, Thomas Bach. A més, a Lausana han participat dirigents importats com Sebastian Coe, president de l'IAAF; Gianni Infantino, president de la FIFA; o Julio César Maglione, president de la FINA.

Els mandataris han condemnat "de manera contundent" la manipulació de les dades del laboratori de Moscou abans que es transferissin a l'AMA, al gener d'aquest any. "Es va acordar que es tractava d'un atac a l'esport i que aquestes accions haurien comportar les sancions més dures contra els responsables", ha assenyalat la nota de premsa del COI.

Igualment, han demanat que els culpables siguin "sancionats adequadament" i que les autoritats russes entreguin les dades de dopatge en brut per ajudar a garantir que "la nova generació innocent d'atletes russos nets pugui estar completament protegida de sospites".

Encara que l'AMA podria imposar dilluns vinent una prohibició de quatre anys després de la reunió del seu Comitè Executiu, també a Lausana, els esportistes russos podrien competir a Tòquio 2020 i als Jocs d'Hivern de Pequín 2022 com a individus en representació pròpia.

D'altra banda, la cimera ha expressat la seva preocupació per la "l'augment de la politització de l'esport", i han enumerat exemples com la ingerència de governs i "les crides a boicot", així com la "no emissió de visats" per a certs atletes i "la reticència dels organitzadors a hissar banderes nacionals concretes".

La cimera ha vist "un gran potencial per cooperar" amb els 'eSports' i no s'ha oposat a catalogar-los ja com esports de moviment. "Moltes simulacions esportives s'estan tornant cada vegada més físiques gràcies a la realitat virtual i augmentada, que replica els esports tradicionals", han afirmat els dirigents olímpics.