Actualitzat 25/06/2019 12:40

Zapatero va parlar amb Junqueras abans del judici i desitja una sentència "que no comprometi el diàleg"

BARCELONA, 25 Juny (EUROPA PRESS) -

Va parlar amb Junqueras abans del judici i desitja una sentència "que no comprometi el diàleg"

BARCELONA, 25 (EUROPA PRESS)

L'expresident del Govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero ha manifestat aquest dimarts que creu que l'Executiu central hauria de plantejar-se indultar els presos independentistes si els ho demanen: "Estic a favor que s'estudiï si ho demanen. Però el president del Govern sempre té més informació que ningú".

Així ho ha exposat l'expresident socialista en una entrevista a Rac1 recollida per Europa Press en preguntar-li sobre aquesta qüestió, sense voler-hi afegir res més: "No vull que em diguin: Ja hi torna aquest".

També ha explicat que, abans de l'inici del judici al Tribunal Suprem, va parlar per telèfon amb l'exvicepresident del Govern i líder d'ERC, Oriol Junqueras, que ho tornaria a fer, i que desitja una sentència del Tribunal Suprem "que no comprometi el diàleg".

Ha revelat que va ser una breu conversa, que el líder republicà li va traslladar que estava a favor del diàleg i que procurés defensar-lo: "Em va dir que apostava pel diàleg, que calia dialogar. Soc un militant del diàleg i de l'enteniment amb Catalunya".

A l'espera de la sentència per als presos independentistes, ha confiat que permeti "recuperar la necessària, desitjable i saludable convivència" malgrat manifestar el seu respecte pel pronunciament que faci el Tribunal Suprem.

"Que no vessi l'aigua abans que es pugui racionalitzar i posar seny si la sentència produeix un greu problema", ha reclamat Zapatero, que espera que serveixi la lliçó que van aprendre després de la sentència de l'Estatut.

En preguntar-li si qualifica de colpistes els presos, ha assegurat que no utilitzaria aquesta paraula per descriure el que va passar, i ha defugit concretar si els definiria com 'presos polítics': "No entraré en aquest debat. Això m'ha perseguit amb el tema de Veneçuela".

En relació a l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, que viu a Bèlgica, Zapatero no ha parlat amb ell encara que tenen un amic en comú: "Alguna vegada m'ha enviat un missatge, però no directament".

Al seu parer, la situació de Puigdemont és la més complicada que s'haurà de gestionar: "Que un expresident, que se sent president, sigui on és, amb les condicions polítiques, jurisdiccionals i judicials que té, ho veig complicat de gestionar".

DEFENSA DEL REI

Ha sortit en defensa del rei, en assegurar que no li va decebre el discurs que va pronunciar el 3 d'octubre del 2017, i creu que la Prefectura de l'Estat podria tenir "un paper important, simbòlic però important, que pot ser la substanciació d'un diàleg".

Per això, ha demanat als independentistes "una mica de contenció, perquè davant del que potser pot semblar o pensar, la Prefectura de l'Estat, en qüestions d'aquesta naturalesa, pot ser un factor que contribueixi a culminar un procés de diàleg i una sortida raonable que pugui ser factible".

Després de reiterar el seu rebuig a un referèndum d'autodeterminació, ha defensat un diàleg amb iniciatives i reformes que acostin les dues parts i que permeti "una relació renovada del que és Catalunya en el conjunt de la democràcia espanyola".

"Hem de plantejar-nos objectius possibles", ha recalcat l'expresident del Govern espanyol, que ha desitjat que aquesta legislatura serveixi de palanca perquè hi hagi un diàleg de fons que permeti una sortida al conflicte català.

DESCARTA REPETIR ELECCIONS

A més, ha descartat la repetició d'unes eleccions generals perquè, en la seva opinió, el candidat del PSOE a la reelecció, Pedro Sánchez, té la capacitat de sumar prou suports, i ha destacat que hi ha partits independentistes amb els quals manté "diferències evidents, però hi ha molts assumptes en els quals es pot arribar a una aproximació o acord".

Sobre la situació de Cs, no l'ha sorprès en argumentar que no és fàcil consolidar un partit polític: "Durant els primers quilòmetres tot sembla fresc, però la novetat en política dura molt poc".

RIVERA, "DE DRETES"

"Això de Rivera no m'ha sorprès, Sempre l'he vist una persona de dretes, conservador", ha apuntat Zapatero, que assegura que va vaticinar un declivi de Cs quan, segons ell, va qüestionar la constitucionalitat del PSOE i en paral·lel parla amb Vox.

"No és creïble que puguis asseure't amb Vox, que han dit el que han dit després de la sentència de La Manada, i qüestionar el compromís constitucional del PSOE", ha resolt.

Más noticias



www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés