Publicat 1/7/2019 12:48:54 +02:00CET

Zapatero defensa el diàleg a Catalunya: "Es tracta de ser més espanyol dient que la llei i prou?"

L'expresident del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, atén als mitjans de comunicació després de participar en la I Concòrdia Europe - AmchamSpain Summit.
Eduardo Parra - Europa Press

MADRID, 1 jul. (EUROPA PRESS) -

L'ex-president del Govern d'Espanya José Luis Rodríguez Zapatero ha defensat aquest dilluns el diàleg per superar la crisi política que viu Catalunya i ha recalcat que defensant "la llei i prou" no es fa més per Espanya i la seva unitat, apuntant que el PP ha d'estar "abans o després" en el diàleg.

"De què es tracta, de ser més espanyol dient que la llei i prou?, Es pot dir que s'és més espanyol? Es pot, però no es fa més per a Espanya i per a la seva unitat", ha recalcat en una entrevista a Onda Cero, recollida per Europa Press.

Zapatero ha reflexionat que el moviment independentista a Catalunya és recolzat a les urnes per dos milions de catalans, segons els vots que ve registrant aquesta opció política en diferents eleccions. Per això entén que en democràcia les lleis cal aplicar-les, però això "no treu el problema".

"Creu el centre dreta que serà fort en la defensa de la unitat d'Espanya quedant-se sense representació a Euskadi i molt escassa a Catalunya?", ha qüestionat Zapatero, en referència a PP i Cs i assegurant que el PP ha d'estar "abans o després" en l'estratègia de diàleg amb la Generalitat.

"Podem fer el discurs més potent, aplicar les lleis més severes, establir un 155 permanent i infinit, però és una democràcia i hi ha milions de ciutadans que opinen i viuen en llibertat", ha afegit. Al seu judici, la convivència a Catalunya tindrà un problema molt seriós si la democràcia no és capaç de "persuadir" a través del diàleg.

Ha explicat que el problema a Catalunya és "seriós" precisament perquè l'independentisme compta amb dos milions de persones que estan en el no reconeixement d'un model i un sistema constitucional, i això es resol dialogant. "Qualsevol altra via fracassa i la situació empitjora", ha indicat.

ACLAREIX QUE NO VA DEFENSAR INDULTAR ELS INDEPENDENTISTES

D'altra banda, l'expresident ha volgut aclarir que no està a favor d'indultar els dirigents independentistes que estan sent jutjats en el Tribunal Suprem.

Després que s'inferís de les seves declaracions en una entrevista la setmana passada, Zapatero ha recalcat que és "absurd" parlar d'aquest escenari perquè no es coneix encara la sentència, si els condemnats ho demanaran i en quines condicions es demana.

Amb tot, ha insistit que donarà suport al Govern de Pedro Sánchez en el cas que estudiés els indults. "El Govern tindrà les raons damunt de la taula i el coneixement i la responsabilitat per, arribat el cas, decidir sobre aquest tema", ha opinat.

DEMANA PENSAR QUÈ FER L'ENDEMÀ

L'expresident socialista ha insistit en què s'hauria de pensar en l'escenari just després de la sentència del procés, ja que entén que la crisi no es resoldrà a tenor d'una possible condemna més lleu o més severa.

"Aquesta sentència provocarà efectes en tot l'espectre polític, i em sembla convenient pensar en l'endemà, i la sentència ni per a uns ni per a uns altres pot produir l'efecte de no cercar el camí del diàleg, com l'únic per resoldre un problema polític de primera magnitud", ha sentenciat.

Zapatero ha avisat "els qui pretenen una sentència dura" que "no pensin que el problema s'acaba" amb la condemna i per als nacionalistes, que volen una sentència suau, que si no és així tornin a asseure's a dialogar de totes maneres, i ha recordat que després de la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut la Generalitat va començar la ruptura.

el més llegit

 1. 1

  Vergés veu possible unir les regions sanitàries de Barcelona i la seva àrea metropolitana

 2. 2

  Demòcrates demana un "govern d'emergència nacional" per superar la crisi del coronavirus

 3. 3

  El Govern espanyol i la UE organitzen dimarts una conferència de donants per a la migració veneçolana

 4. 4

  Els comitès d'empresa de Nissan exigeixen al Govern intensificar el treball institucional

 5. 5

  Coronavirus.- El Metro de Barcelona registra un 13% més de viatgers aquest dilluns que el passat