Publicat 15/8/2019 16:10:16 +02:00CET

La Xina avisa que no es quedarà "de braços creuats" si s'intensifiquen les protestes a Hong Kong

Desplegament policial a Hong Kong
Todd Darling

LONDRES, 15 ago. (Reuters/EP) -

El règim xinès no està disposat a quedar-se "de braços creuats" si les protestes s'intensifiquen a Hong Kong, en la mesura en què, segons l'ambaixador de Pequín a Londres, Liu Xiaoming, aquestes mobilitzacions "ja estan mostrant signes de terrorisme":

"Si la situació a Hong Kong es deteriora encara més (...), el Govern central no es quedarà de braços creuats i mirant", ha advertit Liu, durant una roda de premsa a la capital britànica en la qual ha qüestionat la legitimitat de les mobilitzacions iniciades a l'antiga colònia del Regne Unit fa més de dos mesos.

L'ambaixador ha sostingut que Pequín té "suficients solucions i suficient poder" per poder aplacar "ràpidament" qualsevol revolta "dins dels límits de l'Estat de Dret". "El Govern central de la Xina mai permetrà que uns delinqüents violents arrosseguin Hong Kong a un abisme perillós", ha postil·lat.

Liu ha dirigit també critiques contra els mitjans, per la seva suposada lectura esbiaixada del que ha ocorregut, i a unes "forces estrangeres" no identificades a les quals ha assenyalat per la seva "connivència" amb els moviments socials hongkonguesos. Aquestes forces, ha afegit, "han de deixar d'interferir en els assumptes de Hong Kong".

"Les proves demostren que la situació no s'hauria deteriorat tant de no haver estat per la ingerència i la incitació de forces estrangeres. Hong Kong és part de la Xina", ha recordat Liu, en al·lusió a la sobirania d'un territori que Pequín controla des de l'any 1997.

Hong Kong viu aquests dies la seva pitjor crisi política recent i el major desafiament a Pequín des que el president, Xi Jinping, va arribar al poder fa set anys. L'espurna que va encendre la metxa va ser una polèmica llei d'extradició que el Govern hongkonguès s'ha vist obligat a paralitzar de moment.