Publicat 09/03/2021 21:08CET

Xavier Espot defensa a Barcelona l'obertura econòmica d'Andorra i que no és un paradís fiscal

El cap de Govern d'Andorra, Xavier Espot, en la sessió presencial i telemàtica ?Andorra i el món: després de la pandèmia
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

El cap de Govern andorrà diu que "no hi haurà necessitat" de pujar els tipus impositius

BARCELONA, 9 mar� (EUROPA PRESS) -

El cap del Govern d'Andorra, Xavier Espot, ha exposat aquest dimarts a Barcelona les transformacions que s'han fet al Principat durant l'última dècada cap a l'obertura econòmica i que ha servit també per deixar de ser considerat paradís fiscal.

Ho ha dit al Cercle d'Economia, on ha pronunciat la conferència 'Andorra i el món: després de la pandèmia', en la qual ha desglossat les polítiques d'homologació i acostament a la comunitat internacional que s'han implementat.

Espot ha establert un paral·lelisme entre la crisi econòmica viscuda de 2008 a 2013 i l'actual, causada per la pandèmia de coronavirus, i ha afirmat que ambdues han accelerat els canvis que ja s'estaven treballant.

Així, la primera va empènyer cap a l'intercanvi d'informació fiscal i la implantació d'un nou model fiscal, amb una imposició directa homologable internacionalment, i la segona ha accelerat la transformació dels sectors econòmics tradicionals --el turisme i la plaça financera-- "cap a la qualitat i l'excel·lència".

També ha mostrat la voluntat de diversificació econòmica i ha defensat que el pla d'acció de l'Executiu Horitzó 23 planteja el repte de "la diversificació en clau de sostenibilitat i innovació".

En aquest punt, Espot ha avançat que es treballa en la creació d'un parc tecnològic i una zona franca, per "esperonar" l'establiment de determinats sectors considerats d'interès per a Andorra, que podrien anar des de la biotecnologia fins als sectors vinculats al BigData.

El seu govern desenvoluparà les condicions per afavorir l'establiment d'aquests sectors, "però la iniciativa ha de ser privada", ha afirmat.

LES FINANCES DE LA PANDÈMIA

Després de tancar set exercicis amb equilibri pressupostari o superàvit, que havien situat el nivell d'endeutament en el 34% del PIB, la pandèmia ha causat un dèficit d'uns 100 milions d'euros durant el 2020, i es calcula que 2021 es tanqui amb un dèficit de 65 milions.

Això situarà el deute andorrà al 46% del PIB, segons els càlculs exposats per Espot, que ha defensat que el sobreesforç en despesa és possible gràcies a les polítiques d'equilibri dels anys anteriors: "No hi ha millor garantia de seguretat jurídica i sobirania".

Espot ha dit que, malgrat la situació econòmica i financera que deriva de la crisi del Covid-19, "no hi haurà necessitat d'incrementar els tipus impositius màxims", encara que sí augmentarà la pressió fiscal.

El cap del Govern andorrà ha recordat els compromisos per incrementar les cotitzacions a la seguretat social i la creació de noves taxes finalistes, com el preu del carboni.

ASSOCIACIÓ AMB LA UE

A més, ha parlat de l'acostament a la Unió Europea que ha realitzat el país durant l'última dècada i que s'"ha intensificat" després de la signatura de l'Acord Monetari el 2011.

Ha assegurat que la voluntat d'Andorra és aconseguir l'Acord d'Associació, que permetrà l'accés del país al mercat interior, "com més aviat millor".

CRIDA A REDESCOBRIR ANDORRA

Espot ha fet una crida a la població de Barcelona, de tota Catalunya i de tota Espanya a redescobrir Andorra, i ha afegit que hi ha "clixés del passat que costen molt de treure", com el de paradís fiscal.

Així, ha afirmat que Andorra no compleix "cap requisit per ser considerat paradís fiscal", i ha valorat que té reclams més enllà de la baixa imposició per ser atractiva, no solament per als turistes, sinó també per convertir-la en residència.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés