Publicat 12/3/2019 12:32:35 +01:00CET

La xarxa interna de Defensa ha estat objecte d''intrusions' des de fa tres mesos

Comisión de control de los créditos destinados a gastos reservados en el Congres
Oscar del Pozo - Europa Press

MADRID, 12 mar� (EUROPA PRESS) -

Els intrusos que van aconseguir accedir a la xarxa interna del Ministeri de Defensa han navegat a través de la seva informació almenys des del mes de desembre, segons han desvelat a Europa Press fonts de la investigació.

El departament dirigit per Margarita Robles va informar aquest dilluns d'una possible intrusió en una de les seves xarxes internes d'ús general, que ha posat en mans de la Fiscalia per al seu esclariment.

L'alarma va saltar fa pocs dies grcies a que un usuari va advertir que algú havia suplantat la seva identitat. No obstant aix, la investigació ha perms esbrinar que els ciberintrusos han fet moviments per la xarxa des de fa almenys tres mesos.

L'incident est encara en una fase inicial d'investigació i els organismes implicats en la seva anlisi han celebrat una reunió d'alt nivell aquest mateix dilluns per conjuminar informació.

El Ministeri ha informat que el ciberatac est sent objecte d'anlisi pel Comandament Conjunt de Ciberdefensa i el Centre de Sistemes i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (CESTIC).

La xarxa que ha estat atacada est dins de les qualificades com "de propsit general", la qual cosa significa que no allotja informació classificada. No obstant aix si que circulen a través d'ella múltiples dades utilitzades en el dia a dia de l'organització del Ministeri.

TRES ATACS CRÍTICS AL DIA

El director del Centre Nacional d'Intelligncia (CNI), el general Félix Sanz Roldán, va informar el passat mes al Congrés que els rgans del Govern espanyol dedicats a combatre les ciberamenaces van gestionar gairebé 38.000 incidents al llarg de l'any 2018, dels quals un miler procedien, possiblement, d'actors estatals, malgrat que l'atribució en el ciberespai sempre és "molt complicada" a causa de l'anonimat que ofereix internet.

Segons dades ofertes pel Govern central, Espanya pateix diriament tres ciberatacs de perillositat crítica o molt alta contra el sector públic i empreses estratgiques, algunes de les quals tenen el seu origen principalment en altres estats amb l'objectiu d'"afeblir i comprometre la capacitat econmica, tecnolgica i política d'Espanya".