Publicat 13/5/2019 12:40:26CET

Vuit militants d'Arran neguen haver emparat desordres en una protesta l'1 de maig del 2016

Vuit militants d'Arran neguen emparar desordres en una protesta l'1 de maig de 2016
EUROPA PRESS

Arran assegura que els van identificar a través d'uns "fitxers il·legals" dels Mossos

BARCELONA, 13 maig (EUROPA PRESS) -

Vuit militants d'Arran jutjats aquest dilluns a la Secció Segona de l'Audiència de Barcelona han negat haver donat cobertura a un grup d'encaputxats que van cometre desordres durant una manifestació no comunicada la tarda de l'1 de maig del 2016 a Barcelona.

En la primera sessió del judici que acabarà aquest dimecres, els vuit acusats han declarat seguint el mateix patró: només han respost les preguntes de la defensa i seguint un guió de preguntes.

Tots han dit que no estan d'acord amb l'acusació, que no van oferir cap cobertura a desordres o desperfectes, i --en la majoria de casos-- que no havien estat mai processats, detinguts o identificats, menys un d'ells que va ser absolt d'un judici de faltes.

La Fiscalia demana tres anys de presó per un delicte de desordres públics i una multa de 5.400 euros per un delicte de danys, i els reclama indemnitzar amb 9.657,01 l'empresa Movistar pels desperfectes de la seva botiga de plaça Catalunya.

Segons el relat del Ministeri Públic, durant la manifestació, que va començar a les 18 hores a la plaça Universitat i va acabar a la plaça Catalunya, hi havia un grup d'unes cinc persones que vestien amb roba fosca, dessuadores amb caputxa, i amb la cara tapada amb passamuntanyes, que estava envoltat per, entre d'altres persones no identificades, els acusats.

La fiscal considera que aquest segon grup va formar un "cercle de seguretat al voltant dels encaputxats per obstaculitzar-hi tant l'accés com la identificació", i així permetre que els encaputxats cometessin actes vandàlics: van trencar els vidres de la botiga Movistar de plaça Catalunya i van fer diverses pintades.

Així mateix, afirma en el seu escrit d'acusació que ho van fer amb previ acord, actuant de manera coordinada i concertada amb la finalitat de pertorbar l'ordre i la pau pública.

MOSSO INSTRUCTOR

El mosso d'Esquadra instructor de l'atestat policial dels vuit encausats ha assegurat que "sens cap dubte" tots ells es trobaven entre el grup que oferia cobertura als aldarulls, malgrat que ell no hi va ser present aquell dia.

Ha detallat que les identificacions les va fer sobre la base de les filmacions que va fer la Policia, les de les càmeres de seguretat, i amb els arxius i bases de dades policials en els quals apareixien més joves que hi estan relacionats.

Aquest punt ha motivat, en el torn de preguntes de les defenses, que li preguntessin per si els Mossos tenen "arxius polítics" de persones, perquè set dels acusats no havien estat mai processats, detinguts o identificats, la qual cosa ha motivat que el president del tribunal sortís en defensa de la legalitat dels arxius que fa servir la Policia.

En declaracions als mitjans abans del judici, l'alcaldable de la CUP per Barcelona, Anna Saliente, i la portaveu d'Arran, Adriana Roca, han criticat que les acusacions contra aquests joves es basin en "fitxers il·legals" sobre la base d'ideologies, que fan servir els Mossos, i han assegurat textualment que es tracta d'un judici polític.

A les portes de l'Audiència de Barcelona, una trentena de militants i simpatitzants d'Arran i la CUP s'han concentrat per protestar per aquest judici, i han fet un esmorzar popular; entre ells, els diputats de la CUP al Parlament Maria Sirvent i Vidal Aragonés.