Publicat 28/02/2023 13:05

Vox renuncia a forçar l'admissió de la seva moció i el Congrés la qualificarà la setmana vinent

El líder de VOX, Santiago Abascal i, a la segona fila, el portaveu parlamentari de la formació al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros
Eduardo Parra - Europa Press

Batet decidir la data del debat i tot apunta que ser cap a les últimes setmanes de mar

MADRID, 28 febr. (EUROPA PRESS) -

El grup parlamentari de Vox ha renunciat a forar una acceleració dels trmits per al debat de la moció de censura, registrada aquest dilluns amb Ramón Tamames com a candidat, encara que demana als altres partits que tampoc la retrasin i compleixin amb els terminis habituals perqu es debati aquest mes.

Com Vox va registrar la seva moció de censura aquest dilluns, la Mesa del Congrés d'aquest dimarts no tenia l'escrit en l'ordre del dia, que es tanca l'anterior dissabte. El partit de Santiago Abascal tenia l'opció d'accelerar el procés plantejant la qualificació en la reunió de l'rgan de govern de la cambra, que podria admetre l'escrit amb el vistiplau de la resta de formacions.

Per hi ha renunciat. "No portarem a la Mesa la moció en m. Continuarem, com no pot ser d'una altra manera, els trmits establerts perqu la moció es qualifiqui de la manera habitual", ha avanat la formació.

Així les coses, en la Mesa de la Cambra no es va parlar aquest dimarts de la moció de censura, per la qual cosa la seva admissió a trmit, que és quan comenaran a comptar els terminis reglamentaris, es tractar la setmana vinent, el 7 de mar.

QUE ES DEBATI AQUEST MAR

Aix sí, Vox contiua insistint en la convenincia de debatre la moció de censura aquest mar. "De la mateixa manera que Vox ha complert amb el compromís de presentar la moció, esperem que qui té ara la responsabilitat de posar data a aquesta moció compleixi amb la seva responsabilitat i no retrasi de manera malintencionada la seva presentació", han justificat aquest dimarts fonts de la formació.

Aquest dilluns, Santiago Abascal va apuntar que el seu objectiu és que la moció es pugui debatre abans del mes d'abril per, en el cas que prosperés, poder dissoldre les Corts i convocar eleccions generals el 28 de maig juntament amb les municipals i les autonmiques.

"A Vox ens atenim al trmit ordinari amb la confiana que la resta de responsables de la Cambra faran el mateix", insisteixen des de la formació en línia amb el seu representant en la Mesa, Ignacio Gil Lázaro, que abans de la reunió de l'rgan ha destacat que seguiran el "procediment ordinari" per a la tramitació de la moció de censura.

Una cop qualificada, la Mesa del Congrés enviar la moció de censura al Govern espanyol i als grups parlamentaris perqu es donin per assabentats i ho estudin. Aquí s'obrir un termini de dos dies per donar l'oportunitat de presentar mocions amb candidats alternatius, per les quals s'exigeixen els mateixos requisits i que, si és procedent, es debatran conjuntament.

Per donar temps a aquest procés, la votació de la moció o mocions de censura no podr tenir lloc abans de cinc dies des de la presentació del primer escrit, per la data dependr de la presidncia del Congrés. És previsible que la Cambra tingui en compte l'agenda del Govern central i que sondegi els principals grups.

Així les coses, en la Cambra calculen que el debat es podria celebrar en la segona quinzena de mar. Segons asseguren des de la presidncia del Congrés, s'obrar en funció dels precedents, que al llarg d'aquests anys ja són variats.

PRECEDENTS, ENTRE CINC DIES I UN MES

L'última moció de censura de Vox va trigar 21 dies a debatre's des de la seva presentació. Per la que va presentar Pedro Sánchez el maig del 2018 només va trigar una setmana a arribar al Ple, i que en aquella ocasió el PP va optar per precipitar la data convenut errniament que, després d'aprovar els pressupostos del Govern espanyol, la censura del PSOE fracasaria.

Més temps es va prendre el PP de Mariano Rajoy i Ana Pastor amb la moció de censura de Pablo Iglesias, que es va registrar un 19 de maig i es va debatre el 13 de juny, gairebé un mes després. La iniciativa Podem no tenia opcions de prosperar, doncs no tenia el suport del PSOE i el PP no tenia pressa a debatre-la.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés