Publicat 26/7/2019 18:27:55CET

Vox reclama que el Govern investigui si l'estudi sobre l'ús del català a les escoles va ser a càrrec de la Generalitat

MADRID, 26 jul. (EUROPA PRESS) -

Vox ha demanat al Govern, aquest divendres, que investigui si l'informe elaborat per la 'Plataforma per la Llengua' per estudiar l'ús del català i el castellà en centres educatius va ser "un encàrrec" de la Generalitat de Catalunya.

A través d'una iniciativa parlamentària, signada pel diputat de Vox per Barcelona Ignacio Garriga i recollida per Europa Press, la formació que presideix Santiago Abascal denuncia la situació viscuda pels alumnes i professors de 50 col·legis catalans, que van ser "espiats" per elaborar aquest treball.

La pròpia plataforma, que rep subvencions de l'Executiu català, va assegurar en la presentació dels resultats de l'informe que les dades s'havien obtingut a través de "una observació d'incògnit" que no es va comunicar tampoc als col·legis visitats.

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha assegurat que el seu departament no va autoritzar aquesta pràctica.

No obstant això, Vox reclama que l'Executiu en funcions de Pedro Sánchez dugui a terme algun tipus d'actuació per comprovar la veracitat d'aquestes declaracions i li demana investigar si el Govern té alguna cosa a veure amb aquest treball.

En el cas que fos així, la formació també vol saber "quins seran les sancions que preveu aplicar tant el Govern central com el Ministeri d'Educació als responsables" d'haver dut a terme "aquesta activitat sense el consentiment dels pares" dels alumnes.

PREOCUPACIÓ PER LA DECISIÓ DE LA CAMBRA DE COMERÇ

"És incomprensible que es persegueixi als catalans per fer ús del castellà", ha assegurat Garriga, qui ha mostrat, a més, la seva preocupació per l'actitud del president de la Cambra oficial de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Barcelona, Joan Canadell, que va anunciar aquesta setmana que només emprarien el català com a llengua oficial en les seves comunicacions.

El diputat considera que aquesta situació "vulnera" els drets dels espanyols residents a Catalunya.

En aquest sentit, Vox vol conèixer quines són les mesures que implementarà el Govern per garantir que aquesta Cambra no prescindirà de l'ús del castellà.

Tant és així que, en les iniciatives registrades, la formació també ha fet un requeriment al Govern per conèixer si té contemplat que, en l'adjudicació de subvencions a organismes públics, es reculli l'obligat compliment d'emetre les comunicacions tant en la llengua cooficial com en castellà.