Publicat 4/11/2019 10:26:00 +01:00CET

Vox insisteix a il·legalitzar partits que no creuen en la unitat d'Espanya

La portaveu de Vox a l'Assemblea de Madrid, Rocío Monasterio, i el portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, en un acte de Vox a Madrid.
Jesús Hellín - Europa Press

MADRID, 4 nov. (EUROPA PRESS) -

Vox veu "lògic" que no puguin concórrer en les eleccions formacions polítiques que no renunciïn a "fragmentar Espanya", de la mateixa manera que es va il·legalitzar Batasuna l'any 2003 per la seva vinculació amb ETA.

Així ho ha expressat el seu portaveu al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, qui ha recalcat en una entrevista a RNE, que ha recollit Europa Press, que "farà tots els esforços" per situar fora de la llei els partits que no creuen en la unitat d'Espanya.

Després de les paraules del regidor a Madrid Javier Ortega Smith al PNB sobre que promourien la seva il·legalització, Espinosa de los Monteros ha fet un paral·lelisme amb la situació de Batasuna el 2003 quan se li va impedir concórrer en els comicis per "no renunciar a la violència". "El que diem és igual de lògic", ha assenyalat.

"Abans, en els anys 90, era la violència el que més ens preocupava. Avui, superat aquell moment, continua havent-hi objectius polítics com la fragmentació d'Espanya i no té sentit que es permeti jugar en el terreny del parlament als qui no creuen en la unitat nacional", ha afegit el dirigent de Vox.

Ha defensat que aquests plantejaments formen part de la llei en països com Portugal o Alemanya, que compten amb sistemes que es "defensen" dels qui "volen trencar el país". "És una mesura molt sana i que molts espanyols comprendrien", ha indicat Espinosa de los Monteros.

CATALUNYA: "NO ES POT DIALOGAR AMB L'ATRACADOR"

Pel que fa a la posició de Vox envers la crisi a Catalunya, Espinosa de los Monteros ha recalcat que el diàleg "amb colpistes, no és possible" i ha comparat el cas amb un "atracament": "no es pot parlar amb l'atracador".

"No es pot ser equidistant, a l'atracador cal detenir-lo i posar-lo a disposició judicial i, una vegada hagi complert la seva condemna, amb l'entorn es pot amable", ha assenyalat el portaveu parlamentari de Vox, però ha insistit que no es pot mantenir un diàleg amb els qui, al seu parer, atempten contra la sobirania.