Publicat 16/6/2020 10:32:26 +02:00CET

El volum de taxacions d'habitatges va créixer un 6,3% durant el primer trimestre, segons AEV

Edifici d'habitatges
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

MADRID, 16 juny (EUROPA PRESS) -

El volum de taxacions d'habitatges es va situar en 246.000 el primer trimestre de l'any, xifra un 6,32% superior a la que es va registrar durant el mateix període de l'any anterior, segons l'Associació Espanyola d'Anàlisi de Valor (AEV).

Aquest increment es produeix després que durant dos anys consecutius les xifres entre gener i març hagin experimentat descensos en relació amb les d'un any abans (-4,6% el 2018 i -18,7% el 2019).

L'import afegit de taxació d'aquestes valoracions va créixer tan sols un 0,56%, la qual cosa indica que, de mitjana, "s'han taxat béns de menys valor".

Del total de taxacions, les que estaven destinades a valorar garanties de préstecs hipotecaris van superar les 150.000, amb un increment interanual de l'11,2%, i l'import taxat d'aquest conjunt va créixer a un ritme del 9,35%.

En aquest sentit, el volum de taxacions d'actius bancaris amb finalitats comptables es va mantenir en unes xifres semblants a les de fa un any (unes 66.000), de la mateixa manera que amb les de múltiples finalitats, com l'assessorament, expropiació, pericials o cadastrals, que van vorejar les 25.000 unitats.

El 60% del total de taxacions van ser d'habitatges. En concret, les que es van fer amb una finalitat hipotecària van superar les 100.000, gairebé un 8% més que el primer trimestre del 2019.

El valor mitjà dels habitatges valorats per a hipoteques (obtingut com l'import total de taxació dividit entre el nombre de taxacions) va augmentar gairebé un 3% en taxa interanual, a partir dels 195.000 euros fins als prop de 200.000 euros per habitatge.

L'AEV assenyala que s'aprecia un "notable descens" tant en el volum com en l'import taxat dels projectes d'obra nova valorats amb finalitat hipotecària. Durant els tres primers mesos de l'any, es van taxar prop de 1.100 projectes per a préstec hipotecari, davant dels 1.576 del primer trimestre del 2019 (un 30,8% menys).

L'import total taxat per aquest concepte va caure d'una manera més suau, un -7%, "la qual cosa vol dir que els projectes taxats, malgrat ser menys en volum, tenien més valor cadascun" de mitjana.

Per contra, es va mantenir la tendència a l'alça de la rehabilitació, segons AEV, que apunta que van arribar als 142 projectes taxats amb la finalitat de préstec hipotecari davant dels 120 del primer trimestre del 2019.

Respecte al mateix període de l'any passat, també es va registrar un increment del nombre de taxacions intermèdies d'obres en curs (les que es fan perquè el banc vagi alliberant el crèdit per a la construcció), que van suposar unes 200 més que el primer trimestre de l'any passat, fins a les 7.116.

La secretària general de l'AEV, Paloma Arnaiz, ha afirmat que s'aprecia que les dades del primer trimestre no han capturat encara el descens de l'activitat que ha tingut lloc arran de la crisi sanitària.

"El deixant de les operacions en marxa que es van acumular durant la primera meitat del mes de març va permetre tancar el trimestre amb una evolució interanual positiva, malgrat la progressiva ralentització en l'entrada de nous encàrrecs que va tenir lloc a partir de la declaració de l'estat d'alarma", ha apuntat.

Així mateix, ha apuntat que, de la mateixa manera que en les compravendes i les hipoteques, "el confinament ha afectat els volums de taxacions, impacte que es podrà reconèixer amb més claredat a tancament del primer semestre".

Contador