Publicat 05/11/2014 12:24

Vodafone veu marge d'"alleugerir" estructures i reduir costos fixos a les grans operadores

El presidente de Vodafone España, Francisco Román
EUROPA PRESS

Recorrerà contra la taxa catalana sobre l'ADSL, com fa amb tots aquests tipus d'impostos del sector

BARCELONA, 5 nov. (EUROPA PRESS) -

El president de Vodafone Espanya, Francisco Román, ha considerat que les grans operadores de telecomunicacions encara tenen marge per guanyar eficiència a través d'"alleugerir les estructures i reduir els costos fixos".

En una conferència sobre innovació com a factor de competitivitat a Esade, ha evitat concretar els ajustos de personal que farà Vodafone a Espanya després de l'adquisició d'ONO perquè ha dit que ha passat poc temps --va rebre el vistiplau de Brussel·les el juliol--, però que les redundàncies de plantilla a les àrees comunes de les dues companyies que inevitablement creu que es donaran se solucionaran amb mesures que vol que siguin "objectives i justes".

Román ha defensat que la tecnologia contribueix a entre el 50% i el 60% del creixement econòmic, i que les grans operadores d'Espanya han invertit més de 3.000 milions d'euros en noves infraestructures de comunicacions durant la crisi.

Per aquesta raó, considera "un error" l'aplicació de taxes al sector, tant a nivell estatal com regional, després que se li preguntés per l'impost que està tramitant el Parlament que gravarà les companyies operadores de connexió a Internet amb una taxa de 0,25 euros mensuals per cada línia contractada amb l'objectiu de recaptar 20,5 milions d'euros anuals per donar suport al sector audiovisual català.

Román ha exposat que el sector de les telecomunicacions és fort en inversions, en capital i en tots els paràmetres, però sumar-li impostos "penalitza la inversió a llarg termini".

"Un dels perills d'aquest sector és que se'l gravi en excés", ja que pot resultar temptador en tant que font de recursos, però cal tenir en compte que és fonamental per al progrés i per a la recuperació econòmica, ha adduït, i ha augurat que Vodafone recorrerà contra la taxa catalana quan sigui aprovada en els propers mesos, atès que normalment ja ho fa amb aquest tipus d'impostos a qualsevol lloc.

INVERSIONS A CATALUNYA

Román ha explicat que a Catalunya, on Vodafone té una quota en mòbil de prop del 20%, la companyia té un pla d'inversions de 288 milions d'euros entre 2013 i 2015 que inclou desplegament de 4G i fibra òptica, i que la seva activitat ha permès un impacte econòmic en la comunitat de 779 milions entre 2013 i 2014.

Vodafone té uns 450 treballadors a Catalunya als quals se sumen uns altres 220 d'ONO, i preveu poques duplicitats perquè es tracta d'una divisió territorial i perquè són companyies complementàries, però encara no estan definides ni existeix una decisió sobre si s'unificaran instal·lacions o no.

EUROPA FRAGMENTADA

Román ha incidit que Europa "hauria d'estar alarmada perquè competeix malament al món", ja que no és capaç d'avançar en el mercat únic i encara persisteixen una fragmentació de mercats i diverses regulacions que fan que hi hagi 150 operadors, mentre que als EUA i a la Xina hi ha tan sols tres o quatre a cada país.

D'altra banda, ha argumentat que si es té en compte la necessitat d'economies d'escala al mercat global, Europa està en desavantatge i va lenta: "Cal pensar en ser grans i comprendre que competim en una economia global".

També ha posat d'exemple el sector de la telefonia mòbil a Espanya, del qual ha criticat que es pensa que, com més gran sigui el nombre de competidors, més baixaran els preus, però si es miren les ràtios d'Espanya comparades amb les d'altres països, es veu que és líder en qualitat i nombre de telèfons intel·ligents, però en canvi, es troba a la cua en rendibilitat, cosa que fa el mercat "menys atractiu per invertir".

A més, ha lamentat que des de 2006 hi hagi una normativa de dominància conjunta de Telefónica, Vodafone i Orange que les obliga a cedir les seves xarxes amb determinades condicions, i que encara no s'hagi corregit: "És l'únic país on no s'ha canviat, i en base a això proliferen companyies petites --sense xarxa pròpia-- que se n'aprofiten i poden denunciar-te davant de les autoritats de Competència".

Per aquesta raó, ha insistit a demanar un model que garanteixi alhora competència i inversió --"haurà de resoldre-ho, no està resolt"-- i amb visió a llarg termini, perquè les inversions del sector són a llarg termini.

També ha afirmat que la innovació associada a la tecnologia "marcarà la diferència entre països i entre empreses" perquè permet gestionar la complexitat i guanyar competitivitat al mercat global.

"El món es mou a tanta velocitat, el canvi és tan brutal, que o innoves o et passaran per sobre", ha asseverat, i ha situat com a element clau de competitivitat la connectivitat de tots els dispositius de gestió i comunicació.

Finalment, ha emfasitzat que "ningú no es pot permetre no desplegar la banda ampla ultraràpida; és vital que existeixi aquesta inversió i aquesta operació per a la competitivitat entre territoris" i creu que és crucial per al creixement econòmic.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés