Publicat 27/01/2014 11:33

Villaseca (Enerclub) demana canvis fiscals per no duplicar càrregues mediambientals

S.Gabarró (GNF) A.Llardén (Funseam, Enagás) A.Brufau (Repsol) M.Parellada (UB)
EUROPA PRESS

Insisteix que és "agosarat i arriscat" renunciar a noves fonts d'energia no convencional

BARCELONA, 27 gen. (EUROPA PRESS) -

El president del Club Espanyol de l'Energia (Enerclub), Rafael Villaseca, ha demanat aquest dilluns una revisió de la fiscalitat espanyola del sector energètic per evitar una doble càrrega per qüestions mediambientals, ja que "del contrari, els costos poden desbordar".

En la conferència inaugural del II Simposi Internacional Funseam 'Innovació i sostenibilitat energètica' al Parc Científic de Barcelona, ha assenyalat que les diverses polítiques de protecció del medi ambient afecten per duplicat les empreses del sector, pel que demana "una revisió i clarificació del sector", especialment en fiscalitat.

El també conseller delegat de Gas Natural Fenosa ha explicat que la contribució del gas, petroli i carbó al mix energètic mundial només reduirà dos punts el seu pes per al 2035, malgrat l'avanç de les renovables.

A més, ha constatat el fracàs de la lluita contra el canvi climàtic perquè els grans emissors mundials no s'han adherit als tractats internacionals malgrat els esforços d'Europa.

R+D+I

Per això, ha instat a desenvolupar noves polítiques internacionals que siguin efectives, i a donar suport a la R+D+I en el sector energètic per seguir treballant en el respecte pel medi ambient.

En el cas d'Espanya, ha demanat que la regulació no exclogui cap tecnologia, i ha considerat "agosarat i arriscat" renunciar a noves fonts d'energia no convencional --com el 'shale gas', obtingut amb la fractura hidràulica o 'fracking'-- abans d'analitzar com pal·liar els efectes mediambientals, perquè suposa renunciar a beneficis econòmics i a les possibilitats de millora de la tecnologia a través de la R+D+I.

Villaseca ha insistit a demanar que la reforma elèctrica redueixi els costos associats a les renovables i solucioni el dèficit de tarifa --"un problema d'enorme rellevància que desitgem i esperem en camí de solució"--, i ha assenyalat que les carències del sistema elèctric també afecten el gas, una de les fonts de generació d'electricitat.

També ha lamentat que Espanya segueix sent una illa energètica i no es preveuen noves polítiques d'interconnexió de gas o electricitat amb Europa en els pròxims cinc anys, el que hauria de canviar per arribar a l'objectiu mínim d'un 10% d'interconnexió, com recomana la UE.

Considera que hi ha incertesa en el sector energètic espanyol, en gran part per qüestions normatives, i per això reclama des d'Enerclub "un marc regulador que proporcioni certesa, estabilitat i seguretat" per emprendre les inversions, que són a llarg termini.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés