Publicat 11/10/2021 08:39

Villarejo s'enfronta a més de cent anys de presó en el primer judici de la macrocausa 'Tàndem'

El comissari jubilat José Manuel Villarejo.
Cézaro De Luca - Europa Press

El comissari jubilat pretén exercir com el seu propi advocat defensor durant la vista oral

MADRID, 11 oct. (EUROPA PRESS) -

El comissari jubilat José Manuel Villarejo tornar a asseure's al banc dels acusats aquest dimecres, en aquesta ocasió per sotmetre's al primer judici de la macrocausa 'Tndem', que gira entorn dels seus negocis privats. L'Audincia Nacional jutjar alhora les peces separades conegudes com a 'Pintor', 'Iron' i 'Land', per les quals la Fiscalia demana que sigui condemnat a més de cent anys de presó.

El judici arrencar el 13 d'octubre i est previst que es desenvolupi en més d'una vintena de sessions que s'allargaran fins a principis del 2022 d'acord amb el calendari inicial, que podria variar.

Villarejo compareix com a principal imputat, tot i que aquest judici congregar més de 30 acusats. Entre ells destaquen el seu soci, Rafael Rodó, i la seva dona, Gema Alcalá, així com el comissari Enrique García Castany, que s'enfronten a penes de 115, 86 i 81 anys de presó, respectivament. No obstant aix, alguns acusats han arribat a acords de conformitat amb la Fiscalia.

Segons les fonts jurídiques consultades per Europa Press, Villarejo no es limitar a assumir el rol d'acusat, sinó que intentar ser el seu propi advocat codefensor, cosa que ja es va admetre durant la fase d'instrucció. Aix li permetr interrogar altres imputats i testimonis al costat de l'altre lletrat de la seva defensa, Antonio José García Cabrera.

Aquest primer judici de 'Tndem' arriba gairebé quatre anys després que el comissari Villarejo fos detingut per una causa que ha anat engreixant fins a convertir-se un trencaclosques de més d'una trentena de peces separades referides als nombrosos i diversos encrrecs que va rebre a través de Cenyt, el seu grup empresarial, ubicat a la Torre Picasso de Madrid.

D'acord amb la investigació que ha dirigit el Jutjat Central d'Instrucció número 6, el denominador comú de les peces separades, més enll de qui el contractés --des de grans empreses de l'Ibex 35 a particulars-- i amb quina finalitat, és que Villarejo presumptament va assumir aquests treballs sent comissari en actiu. Per tant, suposadament es va valdre dels recursos policials al seu abast per complir amb els seus clients.

La Fiscalia Anticorrupció reclama per a Villarejo una pena de presó de 109 anys de presó, multes que superarien els 950.000 euros --a les quals caldria sumar les indemnitzacions de les quals respondria solidriament al costat de les persones que resultessin condemnades--, així com inhabilitacions per exercir crrec i ocupació pública i per al sufragi passiu.

'IRON', LA PENA MÉS ALTA: 57 ANYS

A 'Iron' (pea 2) es jutjar si el despatx d'advocats Herrero&Asociados va contractar Cenyt al juny de 2013 perqu espiés un bufet de la competncia, Balder IP Law, fundat per exsocis i extreballadors del primer i que s'havia endut diversos dels seus clients de l'rea internacional. Segons el Ministeri Públic, l'encrrec consistia que Villarejo obtingués informació per nodrir una denúncia que el comissari va fer progressar en seu policial per causar un dany reputacional al nou despatx.

Anticorrupció acusa Villarejo de dur a terme "una multitud d'actuacions illícites" aprofitant-se de la seva condició policial, incls l'accés a "dades reservades i sensibles" de les víctimes d'aquest presumpte espionatge, com informació bancria, tributria i de la Seguretat Social. Segons el fiscal, la va aconseguir de bases restringides amb l'ajuda d'altres agents, funcionaris i collaboradors externs.

Encara que el procés suscitat per la denúncia va quedar arxivat al juliol de 2015 --quan Cenyt hauria concls els seus serveis--, els denunciats van haver de declarar com imputats. El cost d''Iron' es va fixar en 325.000 euros, més 300.000 euros més en concepte de prima d'xit. Amb tot, la Fiscalia assenyala que Herrero&Asociados va pagar 302.500 euros entre agost i novembre de 2013 de "forma opaca".

Per aquests fets, el Ministeri Públic planteja que Villarejo sigui condemnat a 57 anys de presó i al pagament d'una multa de més de 700.000 euros per presumptes delictes de suborn passiu i actiu, descobriment i revelació de secrets, trfic d'influncies i falsedat en document mercantil, tot aix amb la circumstncia agreujant d'haver-los coms aprofitant-se del seu carcter públic.

'LAND' I 'PINTOR'

Sobre 'Land', Anticorrupció relata que la companyia Procisa va contractar Cenyt entre 2012 i 2014 perqu li subministrés "informació reservada" sobre tercers per utilitzar-la contra ells per resoldre "situacions de crisi empresarial". El preu global acordat va ser presumptament 275.000 euros més 150.000 més, en la mesura en qu Procisa anés rendibilitzant la informació obtinguda. Finalment es van pagar uns 340.252 euros, segons la investigació.

En un primer encrrec, Villarejo va elaborar suposadament un informe sobre una jutge que va condemnar a la mercantil a pagar més de 34 milions d'euros, i sobre les altres quatre empreses implicades en aquest litigi. En una segona etapa, 'Land' hauria derivat en treballs d'intelligncia i anlisi d'informació, així com d' "intoxicació informativa en els mitjans de comunicació" contra una srie de persones els interessos econmics de les quals podien perjudicar Procisa.

Alguns dels investigats per Cenyt van ser presumptament Silvia Concepción Gómez-Cuétara Novoa, vídua de l'amo de Procisa Luis García-Cereceda, amb el presumpte objectiu de beneficiar Susana García-Cereceda en el repartiment de l'herncia; Jaime Ostos Alcalá, a qui buscaven pressionar per apartar-lo de la gestió de l'elevat patrimoni de la seva dona, Yolanda García-Cereceda, que possea accions de Procisa; i l'arquitecte Joaquín Torres Vérez, per dissuadir-lo dels contenciosos econmics que tenia contra Procisa.

En aquesta pea separada 3, la Fiscalia insta a condemnar Villarejo a 38 anys i 10 mesos de presó i al pagament d'una multa de 252.000 euros per delictes de suborn passiu i actiu, descobriment i revelació de secrets i falsedat en document mercantil.

Finalment, a la causa 'Pintor' es jutjar l'encrrec que van fer presumptament els empresaris Fernando i Juan Muñoz a Villarejo el 2017, quan ja s'havia jubilat com a comissari, per suposadament extorquir un altre empresari, Mateo Martín Navarro, i el seu advocat, l'exjutge Francisco Javier de Urquía. Perseguien que revoqués la seva declaració d'insolvncia i afrontés el pagament d'un deute de més d'1,5 milions d'euros que Hisenda els reclamava de forma solidria.

Anticorrupció interessa en aquesta pea 6 una condemna de gairebé 14 anys de presó per a Villarejo per presumptes delictes de descobriment i revelació de secrets i extorsió en grau de conspiració.

ABSOLT EN EL SEU PRIMER JUDICI

Cal recordar que aquest ser el primer judici de Villarejo per 'Tndem', per no és la primera vegada que s'asseu al banc dels acusats. El passat mes de gener es va enfrontar a un judici per delictes d'injúries i denúncia falsa, dels quals l'acusava l'exdirector del Centre Nacional d'Intelligncia Félix Sanz Roldán, i pels quals s'enfrontava a fins a dos anys de presó. En aquella ocasió el Jutjat penal número 8 de Madrid va absoldre el comissari jubilat.

Poc després, al mar, Villarejo va sortir de la presó madrilenya d'Estremera amb mesures cautelars per evitar que fugís. Consisteixen en compareixences diries davant el jutjat corresponent al seu domicili (Boadilla del Monte, Madrid), la retirada del passaport i la prohibició de sortida del territori nacional.

L'ara agent retirat té per davant un llarg recorregut judicial a causa de l'univers 'Tndem', algunes de les peces de la qual avancen ja cap a la fase de judici oral després d'anys d'instrucció.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés