Publicat 16/01/2015 15:33

Villarejo creu que Pujol és un delinqüent però dubta que vagi a la presó

Carlos Jiménez Villarejo y David Fernàndez, en la comisión que invetsiga fraude
EUROPA PRESS

Demana al jutge buscar en el sumari de Banca Catalana l'origen de la fortuna de Pujol

BARCELONA, 16 gen. (EUROPA PRESS) -

L'exfiscal en cap Anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo ha apuntat que l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol és un delinqüent després de confessar que ha tingut comptes a Andorra sense regularitzar durant 34 anys, tot i que ha dubtat que vagi a la presó.

En declaracions als mitjans, després de comparèixer a la comissió d'investigació sobre el frau i l'evasió fiscal al Parlament, ha assegurat que si ell mateix ha admès que ha defraudat a la Hisenda pública durant 34 anys ja hi ha motius per deixar de parlar de presumpte delinqüent: "Si ho ha reconegut, perquè no dir-ho".

Villarejo, un dels fiscals que va intervenir en el cas Banca Catalana en la dècada dels 80, ha dubtat que Pujol entri a la presó, però no s'ha atrevit a dir el mateix amb un "no ho sé" després de preguntar-li per si es veurà algun membre de la família entre reixes.

En la seva compareixença, ha demanat al jutjat d'instrucció 31 de Barcelona, que investiga el patrimoni de la família arran de la confessió de l'expresident, que reclami el sumari de Banca Catalana i estudiï si en el cas està l'origen de la fortuna sense regularitzar que ha tingut a Andorra.

Així, ha cridat a analitzar amb precisió el desenvolupament del procés així com els beneficis obtinguts pels querellats des del principi fins al final, també els de Jordi Pujol, perquè "és raonable establir algun tipus de relació de causalitat" entre les dues qüestions.

També ha acusat el dimitit fiscal general de l'Estat Eduardo Torres-Dulce de decidir que la causa es porti des de Madrid i "impedir" així que els delegats de la Fiscalia a Barcelona puguin intervenir.

A més, ha acusat Pujol d'haver-se aprofitat del seu càrrec al capdavant de la Generalitat durant 23 anys per poder defraudar i que diversos consellers van buscar també el seu benefici propi, de manera que veu "excessiu" reduir el cas a una qüestió familiar com defensa el president català, Artur Mas.

Després de censurar ètica i políticament l'actuació de Pujol, ha emmarcat la seva confessió que hi havia investigacions judicials obertes que esquitxaven als seus fills, i en conseqüència podien posar en qüestió al conjunt de la família, i al fet que dies abans hi ha hagut una regularització tributària de tres milions d'euros per part de Marta Ferrusola i tres dels fills.

Ha aprofitat per explicar que el 2013 va denunciar davant de la Fiscalia Anticorrupció "anomalies" en societats mercantils de dos dels fills, Jordi i Oleguer, però no van trobar indicis de delicte en la documentació que els va aportar malgrat que des de les instàncies judicials ja s'estava investigant el primogènit dels Pujol.

"PRESSIONS"

En relació amb la seva experiència personal, ha admès haver rebut "pressions" per frenar investigacions de casos de corrupció de la vida pública catalana en els governs de Pujol, malgrat destacar que es va enfrontar a elles llevat que hi hagués una ordre explícita del Fiscal general de l'Estat de no actuar, davant del que no considera que hagués de dimitir.

Per a Villarejo, la fallida de Banca Catalana respon a conductes que encaixen en la malícia i l'abús de facultats que van portar al desequilibri i buidatge patrimonial de l'entitat, i ha afirmat que la decisió de més de 30 magistrats d'exculpar l'expresident s'ha d'entendre com "una actitud comprensiva cap a l'activitat delictiva desenvolupada des del poder polític".

Després de preguntar-li si hi va haver pactes de silenci entre els partits per ocultar corrupció, ho ha avalat destacant que hi va haver "una autèntica complicitat per ocultar-se mútuament els actes delictius" que cometien.

Així, ha afegit que no entén com Pujol ha pogut incomplir les seves obligacions fiscals durant 32 anys: "No pot admetre's si no és perquè hi ha acords subterranis i complicitats ocultes que ho expliquen".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés