Publicat 23/11/2019 14:38:00 +01:00CET

Vilalta (ERC) diu al PSOE que la taula de diàleg ha de ser "entre governs"

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, abans de participar en l'assemblea anual de dones del partit.
EUROPA PRESS

BARCELONA, 23 nov. (EUROPA PRESS) -

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha afirmat aquest dissabte que la taula de diàleg per resoldre el conflicte català que han plantejat al PSOE com a requisit per permetre la investidura del president del Govern central en funcions i candidat socialista Pedro Sánchez ha de ser "entre iguals, i això vol dir entre governs" i sense condicions sobre els assumptes a tractar.

"Tenim molt clar com podem contribuir a trobar aquesta solució democràtica. Creiem que ha de passar pel reconeixement per part del PSOE i de l'Estat espanyol que aquí hi ha un conflicte polític" que ha de resoldre's per la via democràtica, ha declarat a la premsa abans de l'assemblea anual de dones del partit.

En aquesta taula de negociació, ERC defensarà l'amnistia per als polítics presos i l'autodeterminació de Catalunya, i demanarà garanties d'execució dels acords per evitar que s'"eternitzi" un conflicte que, segons Vilalta, ara tenen l'oportunitat de resoldre.

Ha sostingut que la taula de diàleg ha de tenir un calendari preestablert i construir-se de manera específica i, encara que "estan oberts a poder concretar-ne" l'espai, no els sembla que hagi de tenir lloc en el marc de la comissió bilateral entre l'Estat i la Generalitat.

NEGOCIACIONS PREINVESTIDURA

En ser preguntada si ERC tancaria la porta a les negociacions si els socialistes no volguessin que la taula de diàleg fos entre governs, ha dit: "Nosaltres el que volem és començar a parlar. De moment no hem començat a parlar amb el PSOE, per tant, els emplacem al fet que s'asseguin i escoltin".

"Si ells no tenen ni tan sols la voluntat de reconèixer que cal diàleg i negociació per resoldre aquesta situació, ja saben que no poden comptar amb ERC", ha afirmat Vilalta, qui sosté, pel que ha llegit a la premsa, que els socialistes encara no han entès en quins termes està plantejant ERC la taula de diàleg.

Durant les negociacions de la setmana vinent, la portaveu creu que el PSOE ha d'"obrir-se a poder entendre" la fórmula d'ERC per a la taula, i que, segons ha dit, han volgut exposar aquest dissabte de manera transparent a la societat catalana i espanyola.

Actualment ERC està parlant amb JxCat, CUP, EH-Bildu, BNG i PNB en les negociacions prèvies a la investidura, però posteriorment aquestes converses hauran de deixar pas, segons Vilalta, a una solució acordada entre el proper Govern d'Espanya i el Govern, perquè entén que són aquests els òrgans "amb legitimitat".

Sobre el paper en aquestes negociacions del líder d'ERC i condemnat per l'1-O, Oriol Junqueras, Vilalta ha afirmat que "està al corrent de tot i va seguint totes les negociacions", i que té contactes directes amb actors polítics i socials a través de les visites que rep a la presó.

CONSULTA "POLÍTICAMENT" VINCULANT

Vilalta ha insistit que "és políticament vinculant" la consulta a la militància que ERC ha convocat aquest dilluns per saber si les seves bases donarien suport a rebutjar la investidura de Sánchez en cas que no s'arribi a un acord sobre la taula de diàleg.

Ha assegurat que la fan per saber quin és el sentir de la militància, a la qual s'escoltarà fermament; després, "en funció de com avancin les negociacions, s'acabaran prenent les decisions en el marc del consell nacional", que és l'òrgan competent, ha dit.