Publicat 15/12/2021 15:35

Vilalta (ERC) creu que el pacte de la llei audiovisual i els PGE dona "fermesa" a la taula de dileg

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en declaracions als periodistes
EUROPA PRESS

Assegura que ERC no ha renunciat a res: "Potser els que han renunciat són els que no han negociat"

BARCELONA, 15 des. (EUROPA PRESS) -

La secretria general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha afirmat aquest dimecres que el pacte que han aconseguit amb el Govern central sobre la llei audiovisual per aprovar els pressupostos generals de l'Estat (PGE) "facilita també l'impuls, la constncia i la fermesa" de la taula de dileg, que preveu tornar-se a reunir al gener de manera pública.

En unes declaracions als mitjans després de l'anunci de l'acord de la llei audiovisual, ha reivindicat que, a parer seu, aquest pacte consolida l'estratgia d'ERC de "poder ser útils per encarrilar i fer passes endavant en el procés de negociació del conflicte polític".

Per ella, ERC ha de ser útil a la ciutadania i treballar per aconseguir avenos i millores en la vida de la ciutadania: "No som els de bloquejar i els del 'no' a tot".

Així, ha destacat que l'acord serveix per defensar el catal en la llei audiovisual perqu "millora una llei que en el punt de partida no contemplava el catal, el menyspreava i el deixava a la intemprie".

Ha explicat que la llei obligar les plataformes a finanar cada any produccions en catal independentment d'on tinguin la seu les empreses, per la qual cosa també afecta les internacionals, com ara Netflix, HBO o Disney Plus.

En aquest sentit, Vilalta ha dit que és un "punt de partida" perqu les plataformes hagin de destinar uns 15 milions d'euros anuals per a produccions en llengües cooficials.

Quan li han preguntat sobre si ERC ha renunciat a fixar una quota de catal en el catleg d'aquestes plataformes com demanaven, la portaveu republicana ha contestat que "aquí ningú no ha renunciat a res, potser els que han renunciat són els que no han negociat".

Finalment l'acord limita la quota del 6% del catleg en llengües cooficials a les plataformes que tinguin seu a Espanya, per la qual cosa no afecta les internacionals, tot i que Vilalta ha subratllat que han aconseguit fixar "quotes de catal on només n'hi havia de castell".

Fonts d'ERC defensen que amb aquest acord s'aconsegueix forar les plataformes a produir contingut en catal, fet que amb les quotes no quedava garantit legalment i ara sí, perqu s'avancen fons a aquestes empreses audiovisuals perqu produeixin en llengües oficials diferents del castell.

DOBLATGE

Vilalta també ha destacat que l'acord preveu crear un fons per a doblatge i subtitulació en catal, i "protegeix les competncies" del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) i, segons ella, s'hi han afegit competncies noves.

Les mateixes fonts han concretat que fins ara la Generalitat es feia crrec "del 100% del doblatge" de continguts en catal i que ara, per llei, el Govern central també se n'haur de responsabilitzar.

A més a més, afegeixen que en origen la llei suposava una "recentralització" de les funcions del CAC que amb les modificacions de l'acord ERC considera que s'aconsegueix evitar.