Publicat 4/11/2019 15:43:22 +01:00CET

La vídua del jutge Lidón, en el judici a Txeroki: "Simplement, vaig veure com matava el meu marit"

El dirigent d'ETA Garikoiz Azpiazu, àlies 'Txeroki' (arxiu).
MINISTERIO DEL INTERIOR - Archivo

MADRID, 4 nov. (EUROPA PRESS) -

La vídua del jutge José María Lidón, María Luisa Galárraga; i el fill de tots dos, Íñigo Lidón, han prestat declaració aquest dilluns davant de la secció Tercera de la Sala Penal de l'Audiència Nacional que jutja l'ex-cap d'ETA Garikoitz Aspiazu Rubina, àlies Txeroki, i el membre de la banda terrorista Asier Arzalluz Goñi per l'assassinat del magistrat el novembre del 2001. Preguntada sobre si coneix els acusats, ella, la primera a intervenir, ha resolt: "Simplement, vaig veure com mataven el meu marit".

El judici ha arrencat amb el desafiament de Txeroki al tribunal. Quan el president, Alfonso Guevara, li ha demanat que especifiqués si quan van succeir els fets es trobava a Biscaia, l'etarra, assegut darrere d'una mampara de seguretat, ha etzibat que només respondria les preguntes del seu advocat. El jutge li ha ordenat que es posés dempeus per replicar, però no s'ha mogut. Dos funcionaris de la policia l'han hagut d'agafar pels braços perquè s'incorporés.

Finalment, ha negat haver participat en aquell atemptat en el qual Lidón va ser tirotejat quan sortia de casa en cotxe, a les 7.20 hores del matí el 7 de novembre del 2001, acompanyat de la seva dona. També ha negat haver estat a Biscaia en aquella època i ha assegurat que estava a Frankfurt, per la qual cosa nega, així mateix, que algú pogués identificar-lo en aquella acció.

La identificació ha estat precisament el centre de la sessió. Tant la vídua com el fill del magistrat van declarar primer a comissaria i, tres mesos després de l'assassinat, a la seu judicial que no havien pogut identificar els responsables. En dues ocasions han participat a més com a testimonis en judicis a persones del mateix comandament d'ETA, els anys 2005 i 2008, i tampoc van donar més detalls que la primera escarida descripció amb contradiccions en els matisos.

Coincideixen que un era alt i corpulent i un altre semblava més menut i portava un barret de pluja. Discrepen sobre si el primer portava o no una visera, perquè ella ho va declarar així inicialment però ja no ho recorda. Lidón afegeix que aquesta persona, presumptament Txeroki, duia "les típiques grenyetes de 'borroka'". Sostenen que cap portava ulleres i no poden ja concretar més detalls de la vestimenta.