Publicat 23/03/2015 07:35

La victòria de Susana Díaz obre l'escenari del candidat socialista a les generals

Susana Díaz y Pedro Sánchez, en el cierre de campaña
EUROPA PRESS/PSOE-A

MADRID, 23 març (EUROPA PRESS) -

El primer assalt electoral de 2015 deixa una victòria del PSOE i reforça el lideratge a Andalusia de Susana Díaz, però obre moltes incògnites sobre qui serà el cartell electoral dels socialistes en els comicis generals del proper mes de novembre.

Després de mesos de moltes enquestes i rumors interns al PSOE, dibuixant escenaris i formulant hipòtesis, els resultats electorals d'aquest diumenge --amb el PSOE amb els mateixos escons que el 2012 però com a primera força-- atorguen a Susana Díaz la legitimitat dels vots per donar el salt a la política nacional, unes intencions que alguns li atribueixen i desitgen.

La presidenta andalusa porta setmanes insistint que la seva prioritat és Andalusia i els andalusos, però la seva victòria, acrescuda pel desplomi del PP, i les eleccions de maig poden obrir noves situacions.

Si el PSOE no aprova l'examen de les municipals i autonòmiques de maig, podrien alçar-se veus que demanessin a Díaz que assumís els comandaments de Ferraz.

Ella tindria llavors l'aval dels seus bons resultats, molt diferents de les enquestes que, a nivell nacional, vénen situant al PSOE per darrere del PP i fins i tot de Podem en alguns territoris.

Pocs dubten que, en aquest escenari, la presidenta andalusa es resisteixi a fer el pas al que es va negar l'any passat, quan molts 'barons' territorials així l'hi van demanar.

Llavors, Díaz no va voler presentar-se a unes primàries contra Eduardo Madina i va deixar així via lliure a Pedro Sánchez, que, amb el suport de la poderosa federació andalusa, es va fer amb la Secretaria General del PSOE.

ALIANÇA DE DÍAZ I SÁNCHEZ

Aquest suport, que Díaz i Sánchez van escenificar a Ferraz només un dia després que el madrileny guanyés en la consulta als militants, va perdre fermesa en poques setmanes i va arribar amb prou feines a la tardor.

Les primeres crítiques de la presidenta andalusa a Pedro Sánchez van arribar només fer cent dies al capdavant del PSOE, quan Díaz va qüestionar algunes de les decisions del secretari general i va avisar de les seves intencions de deixar clares les seves discrepàncies.

La tranquil·litat a Ferraz va acabar aquí i des d'aquest moment no han parat els rumors sobre el distanciament entre tots dos dirigents, que han arribat a estar quatre mesos sense coincidir.

Des que es reunís el Consell de Política Federal a Saragossa al novembre no van tornar a veure's fins a ja iniciada la campanya andalusa.

En el primer dels dos únics mítings que han compartit a Andalusia, perquè així ho ha volgut la presidenta andalusa, Sánchez va oferir a la presidenta andalusa una "aliança" entre Moncloa i Sant Telmo que només va obtenir silenci i en el segon acte electoral en el qual van estar junts, en el tancament divendres passat, la fredor va ser encara més evident.

PRIMÀRIES O CONGRÉS?

Amb la primera incògnita --el resultat a Andalusia-- resolta, el següent focus està d'aquesta manera en les eleccions de maig i en com el resultat pot afectar Ferraz i al calendari del partit, que té fixades per a juliol les eleccions primàries per triar al candidat a la Moncloa, a les quals Sánchez ha assegurat que es presentarà.

Pocs creuen que pugui veure's un enfrontament en primàries entre Díaz i Sánchez. De fet, si el resultat de maig és molt dolent pel PSOE, aquestes eleccions internes, obertes als ciutadans progressistes, estaran sota un gran interrogant.

En aquest eventual escenari, la hipòtesi que està en la ment de molts és la d'un congrés, pel que Sánchez hauria de tirar la tovallola.

Però si el PSOE aguanta i salva els mobles, és difícil pensar que el secretari general no batalli per convertir-se en candidat, pel que està treballant des que va arribar a Ferraz.

Alguns assenyalen aquí per parlar de l'inici del distanciament entre tots dos, en afirmar que Díaz el va recolzar per convertir-se en secretari general, no en candidat, la meta que Sánchez es va fixar gens més ser triat.

Ningú a l'entorn de Sánchez confirma aquest acord. Això sí, alguns propers apunten a la consolidació del seu lideratge, quan el seu nivell de coneixement entre la població va augmentar amb rapidesa a la volta de l'estiu i les enquestes per al PSOE es van estabilitzar, com l'inici dels frecs.

Aquesta distància es va fer palesa en la gestió de la crisi del PSM, el cop d'autoritat amb el qual Sánchez va dissoldre l'adreça de Tomás Gómez, en plena precampanya andalusa.

Susana Díaz no va parlar en públic d'aquest assumpte i els dirigents andalusos no van participar en les reunions de l'adreça que van aprovar apartar al llavors líder dels socialistes madrilenys i nomenar candidat a Angel *Gabilondo.

Aquesta maniobra farà que les eleccions en la Comunitat de Madrid serveixin d'examen per a Pedro Sánchez.

De fet, quan es va gestar el canvi, algunes fonts de l'entorn del secretari general apuntaven que si es qüestionava pels resultats en aquesta regió, se sotmetria a la prova amb una aposta personal.

A falta de conèixer aquest resultat, Ferraz creu que el resultat de la gestió de la crisi va ser positiu per a l'adreça de Pedro Sánchez, que també va sortir reforçat del Debat de l'estat de la Nació, en el qual va resultar guanyador segons el CIS, poc habitual pels líders de l'oposició.

Després de la victòria d'aquest diumenge, Díaz i Sánchez podrien coincidir dissabte que ve al Comitè Federal convocat pel PSOE per aprovar les llistes a les eleccions de maig i en el qual, contra tot pronòstic, la problemàtica dels pactes perd rellevància, atès que la victòria en les urnes permetrà a la líder dels socialistes andalusos allunyar el fantasma d'haver de triar entre PP i Podem.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés