Publicat 15/11/2014 18:14

Víctimes del franquisme exigeixen a Fernández Díaz que deixi de "mentir" i ordeni detenir els exministres

Servini
EUROPA PRESS

MADRID, 15 nov. (EUROPA PRESS) -

La Coordinadora Estatal de Suport a la Querella l'Argentina (CEAQUA), personada en el procediment obert per la jutge María Servini pels crims comesos durant el franquisme, ha instat el Govern espanyol i, en particular, el ministeri de l'Interior a deixar de "mentir", complir la llei i ordenar a la policia detenir "immediatament" els 19 acusats, entre els quals hi ha diversos exministres, per posar-los a disposició del jutge Central d'Instrucció que estigui de guàrdia a l'Audiència Nacional.

L'associació ha denunciat que el Govern espanyol "no només ha mentit i facilitat informacions confuses" sinó que a més tampoc ha adoptat les mesures requerides per la jutge Servini i l'Interpol argentina.

Recorden que la magistrada que el Jutjat Nacional del Criminal i Correccional Federal número 1 de Buenos Aires va ordenar el passat 30 d'octubre la immediata detenció preventiva amb fins d'extradició de 20 persones imputades per genocidi i crims de lesa humanitat, tot i que una d'elles l'exministre Antonio Barrera de Irimo va morir el setembre passat.

Tot i això, ha destacat que el Govern espanyol ha ofert informacions "confuses i desconcertants", sense executar "les ordres de detenció amb fins d'extradició que han estat cursades via Interpol-Argentina". Així, les víctimes l'han acusat d'incomplir "greument" l'obligació de posar a disposició judicial els acusats, d'acord amb els articles 8 de la Llei d'Extradició Passiva espanyola i 24 del Tractat Bilateral d'Extradició l'Argentina-Espanya.

L'article 8 de la llei 4/1985, de 21 de març, d'Extradició Passiva, estableix que una vegada cursada i rebuda l'ordre de detenció preventiva, per part de les autoritats competents cal procedir a la detenció dels reclamats, posant-los a disposició del jutjat central d'instrucció de l'Audiència Nacional de guàrdia en un termini no superior a 24 hores. "Res ha de fer la Fiscalia de l'Audiència Nacional en aquesta etapa del procediment", ha deixat clar.

Aquestes disposicions, aplicables als qui són perseguits per la comissió de qualsevol mena de delicte, coincideixen amb allò establert a l'article 24 del Tractat bilateral d'Extradició i Assistència Jurídica en matèria penal subscrit el 1987 entre Espanya i l'Argentina. "Quant més han de ser escrupolosament respectades és quan, com en aquest cas, s'han d'aplicar a responsables de crims contra la humanitat. I tot i això, com s'ha vist, estan sent flagrantment vulnerades", ha conclòs.

EL GOVERN RECORDA DAVANT DE L'ONU ALTRES VÍCTIMES DE LA GUERRA CIVIL

D'altra banda, el Govern ha negat davant de l'ONU que els jutges espanyols es limitin a arxivar sense més les demandes de les víctimes del franquisme que sol·liciten notícies sobre el parador dels familiars ja que ofereixen la via contenciós administrativa.

En una resposta, a la qual ha tingut accés Europa Press, destaca que la reconciliació es va trobar a Espanya "a costa de renunciar a la justícia penal" i defensa la Llei d'Amnistia del 1977, apuntant que el mateix PCE va proposar una amnistia general per als dos bàndols.

Així figura en la resposta de l'ambaixadora Representant Permanent d'Espanya davant de l'Oficina de les Nacions Unides Ana Menéndez al Relator Especial sobre el dret a la veritat, justícia i reparació, Pablo de Greiff, a qui acusa d'"oblidar" una part "significativa" de víctimes de la Guerra Civil que considera que el "triomf més important" ha estat la consolidació de la democràcia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés