Publicat 1/7/2020 13:44:26 +02:00CET

Vergés defensa que la integració social i sanitària és "imprescindible"

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

BARCELONA, 1 jul. (EUROPA PRESS) -

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha defensat aquest dimecres des del Parlament que un dels aprenentatges de la pandèmia del coronavirus és que la integració social i sanitària és "imprescindible".

"Aquesta integració d'un sector estratègic és clau per generar un model de progrés", ha insistit en la seva intervenció en el ple monogràfic sobre la pandèmia i les seves conseqüències econòmiques i socials.

La consellera ha reivindicat el paper del sistema de salut públic català, que "ha augmentat la seva capacitat" en llits, espais, professionals i proves de detecció del virus, amb la possibilitat de poder fer 20.600 proves PCR al dia.

De fet, Vergés ha subratllat la importància de mantenir aquesta capacitat augmentada davant de possibles brots i la possible convivència amb la grip: "Tenim brots, continuarem tenint brots, és probable una segona onada i que coincideixi amb l'epidèmia de la grip".

Sobre el material de protecció, Vergés ha apostat per tenir "un teixit industrial preparat per no dependre tant del mercat exterior", i ha anunciat que de cara a la tardor el sistema tindrà existències durant quatre mesos davant una possible segona onada.

Vergés també ha destacat el component social del virus en relació amb el paper de les dones: "Les dones s'han infectat més i han estat al capdavant de la pandèmia d'una manera més intensa. Són majoria entre el personal sanitari, les professionals de cures, les caixeres de supermercat. Han estat al capdavant".

Ha afegit que el nivell socioeconòmic de les persones també ha influït en l'impacte de la covid-19, amb "més contagis i més mortalitat" entre les classes treballadores, per la qual cosa ha argumentat que, a parer seu, un estat del benestar fort implica reduir les desigualtats entre persones.

Sobre el paper del Govern espanyol, Vergés ha criticat que "el comandament únic de l'Estat no ha estat una solució", però ha reivindicat que l'executiu català ha treballat amb la màxima col·laboració en la gestió de la pandèmia.